Skip to main content

Ο μεγάλος τελικός των Δικεφάλων: ΠΑΟΚ-ΑΕΚ συναντιούνται ξανά στον Βόλο - Η προϊστορία (vids)

Μια αναδρομή στους έξι τελικούς των δύο Δικεφάλων. Η απόλυτη ισορροπία και οι πρωταγωνιστές

Αντιμέτωποι για έβδομη φορά στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος τίθενται σήμερα στις 20.30 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σε ένα παιχνίδι που κλείνει και τυπικά την ποδοσφαιρική σεζόν στη χώρα μας.

Η ΑΕΚ έχει στόχο να γράψει ιστορία κάνοντας νταμπλ μετά από 45 ολόκληρα χρόνια, ενώ ο ΠΑΟΚ θέλει να συνεχίsει την παράδοση των τελευταίων ετών με τις συνεχείς νίκες σε τελικούς Κυπέλλου απέναντι στον έτερο Δικέφαλο κατακτώντας βέβαια και το καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο που τον στέλνει στο Europa League.

Σε αντίθεση με πέρυσι, όπου ο τελικός του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό έγινε με παρουσία φίλων και των δύο ομάδων, φέτος επιστρέφουμε των τελικών των ετών 2019, 2020 και 2021 όπου οι κερκίδες ήταν κενές.

Το εκρηκτικό μείγμα της παρουσίας οπαδών της Ένωσης και του Δικεφάλου του Βορρά στο Πανθεσσαλικό, ανέσυρε μνήμες του 2017, όπου τα οπαδικά επεισόδια της περίφημης πεζογέφυρας αμαύρωσαν την επιστροφή του ΠΑΟΚ στους τίτλους μετά το τελευταίο μέχρι τότε Κύπελλο του 2003.

Οι δύο Δικέφαλοι έρχονται αντιμέτωποι σε μια διοργάνωση που αγαπούν ιδιαίτερα.

Η πρωταθλήτρια φέτος ΑΕΚ κατέχει 15 συνολικά Κύπελλα, μεταξύ αυτών και το πρώτο που διεξήχθη στην Ελλάδα με αντίπαλο στον τελικό τον Άρη Θεσσαλονίκης επικρατώντας το 1932 με 5-3 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ, που φθάνει σε τελικό για 7η φορά (!) τα τελευταία οκτώ χρόνια, κατέκτησε τον δεύτερο τη τάξη εγχώριο τίτλο οκτώ φορές, ενώ έχει δώσει το παρών 14 φορές στον Τελικό Κυπέλλου ως φιναλίστ.

Ισοπαλία στην προϊστορία

Οι δύο ομάδες έχουν πλούσιο παρελθόν στους τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, κάτι που ουσιαστικά ενισχύθηκε την τριετία 2017-2018-2019, όπου με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ ο Δικέφαλος του Βορρά ισοφάρισε το απόλυτο της Ένωσης, ισοφαρίζοντας σε 3-3 σε νίκες.

1939: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-1

Η αρχή έγινε το μακρινό 1939, στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Αθήνα.

Ήταν ο πρώτος τελικός για τον ΠΑΟΚ και ο δεύτερος για την ΑΕΚ. Μάλιστα η διοργάνωση διεξήχθη για πρώτη φορά μετά το 1933.

Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Αθήνα για τον πρώτο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του έχοντας στο πλευρό του περισσότερους από 2.000 οπαδούς του και αρκετή αισιοδοξία για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η ΑΕΚ ήταν η αντίπαλος του για το τρόπαιο σε μια αναμέτρηση που έγινε σαν σήμερα το απόγευμα Κυριακή 28 Μαΐου του 1939 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παρουσία του πρώην Δημάρχου Αθηναίων και τότε υπουργού Διοικήσεως Πρωτευούσης, Κώστα Κοτζιά, που έκανε και την απονομή.

Τελικά η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1 και κατέκτησε το κύπελλο, ωστόσο το γεγονός ότι κορυφαίος του γηπέδου μνημονεύεται ο αμυντικός της Γάσπαρης και ο τερματοφύλακάς της Ρίμπας, δείχνει ότι ο ΠΑΟΚ ήταν εκείνος που αναζητούσε περισσότερο το γκολ.

Οι επιθετικοί του ΠΑΟΚ δεν ήταν στην καλύτερη ημέρα τους, μολονότι το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και τον Ιωαννίδη (σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής σκόρερ ήταν ο Καλογιάννης) να ανοίγει το σκορ για τον Δικέφαλο. Η ΑΕΚ ισοφάρισε σε αντεπίθεση και μετά από σύγχυση, ενώ πήρε τη νίκη στο 73' με σκόρερ τον Μανέτα να βλέπει τη μπάλα να του έρχεται σαν... δώρο έπειτα από περιπετειώδη φάση στην οποία είχε εξουδετερωθεί ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, Σωτηριάδης.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας (επώνυμο Σίμος), Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος (επώνυμο Αρβανίτης), Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γ(α)λάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κοντουλιάς (ή Κουκουλάς).

1978: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

Το 1978 οι δύο Δικέφαλοι συναντιούνται ξανά στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

Η ΑΕΚ κατέβαινε ως πρωταθλήτρια όπως και φέτος και ήθελε το δεύτερο της νταμπλ, ωστόσο είχε απέναντί της τον ώριμο πια ΠΑΟΚ των δύο Κυπέλλων και του ενός πρωταθλήματος.

Στον τελικό, ο ΠΑΟΚ, με τον Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο του, ήταν πολύ καλός στο πρώτο μισό της αναμέτρησης, είχε την πρωτοβουλία και τον έλεγχο του παιχνιδιού έχοντας κερδίσει τη μάχη της μεσαίας γραμμής, όμως οι επιθετικοί δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν σε κάποιο γκολ τις καλές ευκαιρίες που είχαν.

Καλύτερη όλων η φάση του 39ου λεπτού, όταν ο Ραβούσης απέκρουσε σχεδόν πάνω στη γραμμή το σουτ του Ορφανού με τον Χρηστίδη εξουδετερωμένο, γλιτώνοντας την παραβίαση της εστίας της ομάδας του.

Στην επανάληψη η ΑΕΚ βελτιώθηκε και με γκολ που σημείωσαν στο 50' Μπάγεβιτς με κεφαλιά και στο 80' ο Μαύρος με κοντινό πλασέ, έφτασε στην τελική επικράτηση.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

1983: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-0

Στο ίδιο έργο θεατές οι παίχτες και οι φίλοι του ΠΑΟΚ, που είδαν έναν ακόμα τίτλο να χάνεται με θύτη την Ένωση, αυτή τη φορά στο ΟΑΚΑ.

Αν και ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά και πίεσε την ΑΕΚ, στο 14’ ο Μαύρος με ατομική ενέργεια έκανε το 1-0.

Ο ΠΑΟΚ πίεσε αλλά λίγο η ατυχία, λίγο η ικανότητα του κίπερ Αρβανίτη στέρησαν την ισοφάριση.

Αντ’ αυτού στο 80’ ο Βλάχος σε αντεπίθεση της ΑΕΚ έκανε το 2-0 και ουσιαστικά τελείωσε το ματς.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παπαπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (84' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (74' Τρανταφυλλίδης), Κούδας, Γκουερίνο, Τρίμχολντ, Κωστίκος, Δημόπουλος

2017: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1

Μετά από 34 χρόνια οι δύο Δικέφαλοι αναμετρώνται ξανά σε τελικό, με την Ένωση να αποτελεί τον κακό δαίμονα του ΠΑΟΚ, ο οποίος αναζητούσε τον πρώτο του τίτλο μετά το 2003, αλλά και τον πρώτο τίτλο στην εποχή Σαββίδη.

Τα επεισόδια πριν την έναρξη αμαύρωσαν την εικόνα γιορτής στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, ωστόσο στα του αγώνος ο ΠΑΟΚ του Ίβιτς έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο.

Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ στο 24’ δίνοντας βάσιμες ελπίδες κατάκτησης του Κυπέλλου, όμως ένα τραγικό λάθος του Γλύκου σε σουτ του Χριστοδουλόπουλου στο 27’, έφερε την ισοφάριση για την ΑΕΚ.

Το προβάδισμα πήρε εκ νέου ο ΠΑΟΚ με γκολ του Πέδρο Ενρίκε στο 81’ μετά από σέντρα του Λέοβατς.

Ο Βραζιλιάνος ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ, ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής Κομίνης δεν έδωσε πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του Κρέσπο μέσα στην περιοχή.

Το σκορ έμεινε ως είχε και ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρόπαιο, σπάζοντας την κατάρα με την ΑΕΚ.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86' Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90' Κίτσιου), Κάμπος (73' Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83' Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (86' Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68' Γαλανόπουλος), Αραούχο.

2018: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0

Σε έναν τελικό που στιγματίστηκε από τον τρόπο με τον οποίο κατέκτησε το πρωτάθλημα η ΑΕΚ έχοντας ως βασικό αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, οι ασπρόμαυροι του Λουτσέσκου κατέβηκαν στο ΟΑΚΑ αυτή τη φορά με στόχο ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: το repeat του Βόλου.

Ο Δικέφαλος όντας σε δαιμονιώδη φόρμα σφυροκοπούσε ανελέητα την ΑΕΚ που έδειχνε ανήμπορη να απαντήσει, έχοντας έναν Μπάρκα σε εξαιρετική μέρα κάτω από τα γκολποστ.

Κορυφαία στιγμή στο πρώτο ημίχρονο το χαμένο πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 25’ που έστειλε την μπάλα άουτ.

Από εκεί και πέρα ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Αντελίνο Βιεϊρίνια πάνω του την υπόθεση τελικός και με μια σεμιναριακή εκτέλεση φάουλ στο 65’ νικά τον Μπάρκα και στη συνέχεια πραγματοποιεί έναν μνημειώδη πανηγυρισμό αναφερόμενος φυσικά στον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το πρωτάθλημα της ίδιας περιόδου.

Οι παίχτες της ΑΕΚ ήταν αδύνατο να αντιδράσουν με το μομεντουμ να είναι για τον ΠΑΟΚ που με τον Πέλκα στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για να ξεκινήσει το ασπρόμαυρο πάρτι.

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52' Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73' Γιακουμάκης), Μάνταλος (67 Οικοδόμος), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82' Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Μπίσεσβαρ (75' Σάκχοφ), Πέλκας, Κάμπος (51' Μακ), Πρίγιοβιτς.

2019: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0

Ο ήδη πρωταθλητής και αήττητος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου επέστρεφε για τρίτη συνεχή χρονιά σε τελικό κόντρα στην ΑΕΚ έχοντας στόχο το νταμπλ και το «3peat».

Σε ένα σφιχτό ματς, που ουδεμία σχέση είχε με τον περσινό τελικό, ο Τσούμπα Άκπομ με ανάποδο ψαλίδι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου δίνει το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, το οποίο έμεινε μέχρι τέλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνο τον τελικό Κυπέλλου έγινε για πρώτη φορά χρήση του VAR σε αγώνα μεταξύ ελληνικών ομάδων και μάλιστα έγινε χρήση του από τον Γερμανό ρέφερι Zawyer για χέρι του Κάνιας στην περιοχή, ωστόσο δεν δόθηκε πέναλτι.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Σάχοβ, Κάνιας, Ζαμπά (65΄ Λημνιός), Πέλκας (80΄ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (90+3΄ Ινγκασον), Άκπομ.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης (80΄ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (77΄ Μπογέ), Μπακασέτας (71΄ Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.