Skip to main content

Τέλος του έτους στο σφυρί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, το 2023 ο διαγωνισμός για Γκόνου

Μέσα στο 2023 η διαγωνιστική διαδικασία για το στρατόπεδο Γκόνου - Προτεραιότητα για το Υπερταμείο να αξιοποιηθεί το Παλατάκι

Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει στο σφυρί το σημαντικό asset στην ακτή και στο camping της Αγίας Τριάδας, στον δήμο Θερμαϊκού.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε από το Υπερταμείο στην 86η ΔΕΘ με θέμα «Δημιουργώντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης στη χώρα: Η στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πολίτης, στο πάνελ της ημερίδας «Ανάπτυξη του Real Estate με πολλαπλασιαστικά οφέλη» με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της Voria.gr Λίνα Τσιρέκα, σύντομα βγαίνει σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σημειώνοντας πως αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο. «Αν πάνε όλα καλά, έως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας να επισκεφθεί το συγκεκριμένο ακίνητο και να έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες. «Θα επισκεφθούμε το ακίνητο για να έχουμε και μια προσωπική εκτίμηση του χώρου. Έχει σημασία να είσαι εκεί, γιατί από τον χάρτη στην Αθήνα δεν γίνεται», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι δίνεται μάχη για να αξιοποιηθεί και ένα άλλο ακίνητο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Μίκρας, κοντά στο αεροδρόμιο.

Πιο πίσω στη διαδικασία αξιοποίησης είναι η ακτή και το κάμπινγκ στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, με τον κ. Πολίτη να εκτιμά ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα υπάρχουν εξελίξεις και για αυτό. Παράλληλα, σε ό, τι αφορά το παραθαλάσσιο ακίνητο στη Νέα Ηρακλίτσα Καβάλας, το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία για να υπογράψει συμβόλαια. «Είναι σημαντικό όχι μόνο να το πουλήσουμε. Σημασία δεν έχουν 20, 30 εκατ. αλλά να γίνει γρήγορα να αναπτυχθεί και να γίνει γρήγορα η επένδυση γιατί αυτό δημιουργεί όφελος για την τοπική κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Προτεραιότητα για το Υπερταμείο το Παλατάκι

Βασικό για το Υπερταμείο είναι το Real Estate και Logistics σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Συμβούλου & εκτελεστικού μέλους Δ.Σ. Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς, όπως εξήγησε, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ακινήτων στο χαρτοφυλάκιό του. Μόνο η ΕΤΑΔ, η μία θυγατρική του Υπερταμείου, έχει 70.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, ενώ χιλιάδες είναι και τα ακίνητα που έχει και η ΓΑΙΑΟΣΕ. «Θέλουμε συνολικά να δούμε τι ακριβώς έχουμε, γιατί δεν είναι όλα καταγεγραμμένα και ταυτόχρονα να γκρουπάρουμε και να τα αξιοποιήσουμε«, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης, αναφέροντας πως είναι στοίχημα για το Υπερταμείο να αξιοποιηθεί όλη αυτή η περιουσία ειδικά τώρα που η αγορά του Real Estate είναι καλή.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, υπάρχουν κάποια ακίνητα στα οποία θα δοθεί μια προτεραιότητα, όπως το Παλατάκι, στην περιοχή της Καλαμαριάς. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε πως θα αξιοποιηθεί και το Παλατάκι, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας». Αρχικά , όπως είπε, θα εξεταστεί το πώς θα αξιοποιηθεί, αν δηλαδή θα γίνει πολιτιστικός χώρος ή κάτι άλλο. «Θέλουμε να είναι κάτι πετυχημένο και να είναι βιώσιμο οικονομικό», τόνισε.

Μέσα στο 2023 η διαγωνιστική διαδικασία για το στρατόπεδο Γκόνου

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, προχωρούν οι διαδικασίες για να ωριμάσει και το στρατόπεδο Γκόνου, προκειμένου να μπει σε μια διαγωνιστική διαδικασία και να αξιοποιηθεί. Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, το στρατόπεδο Γκόνου έχει μια στρατηγική θέση και είναι ένας χώρος ιδανικός για Logistics. «Αυτή τη στιγμή η ΓΑΙΑΟΣΕ και το ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν το κομμάτι της ωρίμανσης. Θα γίνουν οι τεχνικές και οικονομικές μελέτες που θα δείξουν πιο είναι τελικά αυτό που θα έχει μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία και την οικονομία. Και στη συνέχεια θα γίνει η διαγωνιστική διαδικασία», τόνισε ο κ. Δημητριάδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του ΣΕΒΕ που έχει προτείνει να γίνει logistics hub για τα προϊόντα που θα έρχονται από Σαουδική Αραβία με κατεύθυνση στην Ευρώπη. Εκτίμησε ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες. «Πιστεύουμε ότι στόχος μας είναι μέσα στο 2023 να μπορέσει να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Περικλής Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ τόνισε ότι το στρατόπεδο Γκόνου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας. «Μιλάμε για μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει η ανάλυση που έχουμε κάνει. Τη συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία την εκτιμήσαμε 325 εκατ. από την οποία το 30% είναι άμεσο και η υπόλοιπη έμμεση ή επαγόμενη», τόνισε.

Σωρεία προβλημάτων με τα ακίνητα που διαθέτει καλείται να επιλύσει η ΕΤΑΔ, όπως έγινε στην περίπτωση του πάρκινγκ στην περιοχή των δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. «Ήταν ένας καταπατητής, όπου έμενε τζάμπα μέσα και έκανε χρήση. Το αναλάβαμε εδώ και ένα χρόνο, το τρέχουμε αλλά μας ενδιαφέρει η αξιοποίησή του», σημείωσε ο Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ.

Ο κ. Βλαστός είχε το τελευταίο διάστημα και επαφές με τους δήμους Καλαμαριάς για τη δημιουργία ενός Logistics σε βάθος τριακονταετίας και Αμπελοκήπων Μενεμένης για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στο χώρο 90 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από την ΕΤΑΔ στην περιοχή πλησίον της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.