Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020
x

ΤΕΘΗΚΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΤΟΥ CΕRN

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων του CERNεπαναλειτούργησε μετά από τη συνηθισμένη χειμερινή ανάπαυλα, όπως ανακοίνωσε το ερευνητικό κέντρο.

Σε λειτουργία τέθηκε εκ νέου ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Το μεγάλο αυτό σχέδιο επαναλειτούργησε μετά από τη συνηθισμένη χειμερινή ανάπαυλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ερευνητικό κέντρο. Σκοπός του για το 2016 είναι η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων, που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλήξουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη «γέννηση» του σύμπαντος.

Οι επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι όλα τα πειράματα του επιταχυντή είναι έτοιμα να δεχτούν νέα δεδομένα, αυξάνοντας την ενέργεια των δεσμών πρωτονίων για να πετύχουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συγκρούσεων σωματιδίων. «Ο LHC είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχουμε τον φιλόδοξο στόχο για το 2016 να συγκεντρώσουμε έξι φορές περισσότερα δεδομένα απ΄ ό,τι το 2015», δήλωσε ο διευθυντής Επιταχυντών και Τεχνολογίας του CERN Φρέντερικ Μπόρντρι.

«Η επαναλειτουργία του LHC είναι πάντα φορτισμένη συναισθηματικά για εμάς», ανέφερε η Φαμπιόλα Τζιανότι, νέα γενική διευθύντρια του CERN. «Τα δεδομένα που θα συλλέξουμε το 2016, θα επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις μετρήσεις μας για το μποζόνιο Χιγκς και για τα άλλα γνωστά σωματίδια, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε τη δυναμική για να αναζητήσουμε νέα φυσικά φαινόμενα, που θα μας οδηγήσουν σε καινούριες ανακαλύψεις», πρόσθεσε.

Η επαναλειτουργία του LHC σηματοδοτεί τη δεύτερη χρονιά που ο επιταχυντής θα λειτουργήσει στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια συγκρούσεων των 13 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ). Κάθε δέσμη σωματιδίων αποτελείται από χιλιάδες δεσμίδες 100 δισεκατομμυρίων πρωτονίων η καθεμία, που κινούνται σε έναν υπόγειο δακτύλιο μήκους 27 χιλιομέτρων σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Οι δέσμες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και διασταυρώνονται εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο στα σημεία που είναι εγκατεστημένα τα πειράματα ATLAS και CMS του LHC. ανά δευτερόλεπτο. Το 2016 τα δύο αυτά πειράματα- τα οποία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς το 2012 - είναι έτοιμα να μελετήσουν το μποζόνιο με κάθε λεπτομέρεια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ