Skip to main content

Θα είναι ολέθριο ένα ατύχημα στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, λέει ο Λέκκας

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όσους το θέλουν ανοιχτό για τουριστικούς λόγους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση να παραμείνει κλειστό για το κοινό το Ναυάγιο της Ζακύνθου τη φετινή τουριστική περίοδο, μία από τις πιο γνωστές παραλίες του κόσμου, λόγω των κατολισθήσεων.

Διαβάστε: Κλείνει οριστικά για φέτος το ναυάγιο στη Ζάκυνθο - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όσους το θέλουν «ανοιχτό» για τουριστικούς λόγους, τονίζοντας πως επικεντρώνονται κυρίως στην πρόληψη ενδεχόμενων ατυχημάτων, αφού «αν συμβεί το οτιδήποτε, αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή» εξήγησε.

Η απόφαση έχει πλέον επικυρωθεί μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ με την κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στον όρμο του Ναυαγίου Ζακύνθου, τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η απαγόρευση με ισχύ μέχρι τέλος Οκτωβρίου, προβλέπονται και αυστηρές κυρώσεις για όσους αψηφήσουν τα μέτρα απαγόρευσης.

Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, μίλησε για τους κινδύνους που οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση. Όπως είπε, είναι προφανής ο κίνδυνος. “Έχουμε αλλεπάλληλες κατολισθήσεις. Οι κατολισθήσεις αυτές είναι μέσα στις φυσικές διεργασίες που εξελίσσονται στο ναυάγιο και με το υλικό των κατολισθήσεων τροφοδοτείται η πιο όμορφη παραλία σχεδόν της Ελλάδας, που ουσιαστικά επεξεργάζεται και το κύμα και δίνει όλο αυτό το βότσαλο και τα νερά τα πολύ διάφανα. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να οριοθετήσουμε ζώνες στο Ναυάγιο, το οποίο και το κάναμε. Δεν απέδωσαν γιατί δεν υπήρχε φύλαξη αλλά και ήταν σε εξέλιξη μεγάλες νέες κατολισθήσεις” εξήγησε.

«Είμαστε σε μια διαδικασία έτσι ώστε να δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το ναυάγιο από τους επαγγελματίες και τους τουρίστες. Είμαστε σε μια γόνιμη συζήτηση και με τους κατοίκους της Ζακύνθου αλλά και με τους βουλευτές και την Περιφερειάρχη και τα αρμόδια υπουργεία. Θεωρώ ότι θα βρεθεί μια πολύ καλή λύση για όλους, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και αντίκτυπο στους κατοίκους της Ζακύνθου και από την άλλη μεριά να υπάρχει και η απαιτούμενη ασφάλεια των τουριστών. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κανένα ατύχημα αυτό θα είναι ολέθριο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για όλη την περιοχή», κατέληξε.

Κατολισθήσεις, τοπικά τσουνάμι και φόβοι οδήγησαν στο λουκέτο στο Ναυάγιο

Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαν αποκολληθεί βράχια πέφτοντας στην ακτή, με 7 ανθρώπους να τραυματίζονται, ενώ είχε προκληθεί ακόμα και δίνη, με αποτέλεσμα να τουμπάρουν βάρκες. Τότε, η κατολίσθηση έγινε σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες και ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του βράχου που αποκολλήθηκε. Ετσι, όσοι βρίσκονταν στην παραλία μπόρεσαν, ευτυχώς, να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σημείο και να γλιτώσουν τα χειρότερα. 

Πιο πρόσφατα, τα καμπανάκια ήχησαν εκ νέου μιας και τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρξαν και πάλι πτώσεις βράχων, μετά από σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Εκείνη την περίοδο, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, σε ενδεχόμενο σεισμό, κάνοντας λόγο και για «τοπικό τσουνάμι» που είχε σημειωθεί το 2018, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Ανοιχτό για το κοινό θέλει το Ναυάγιο η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Θυμίζεται πως την   παρέμβαση της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προκάλεσε η δημοσίευση του ΦΕΚ που απαγορεύει το φετινό καλοκαίρι την πρόσβαση τουριστών και επισκεπτών στη διάσημη παραλία του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, η κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ζητά από τους υπουργούς που αποφάσισαν να μπει λουκέτο για την φετινή τουριστική περίοδο (έως τέλη Οκτωβρίου) να αναζητήσουν μέτρα που θα επιτρέψουν με την εφαρμογή τους να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας στην άκρη την πλήρη απαγόρευση, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

«Η πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την «λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης των επισκεπτών στην περιοχή του Ναυαγίου Ζακύνθου» χρήζει διευκρινίσεων ως προς τα δεδομένα της περιοχής και των συνθηκών ασφαλούς επισκεψιμότητάς της.

Για τον λόγο αυτό ζητήσαμε από τους Υπουργούς Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη να προσδιορίσουν με διευκρινιστική εγκύκλιο την εφαρμογή των μέτρων που πρέπει να ισχύσουν άμεσα αλλά και εξελικτικά, βάσει των επιστημονικών παρατηρήσεων της ομάδας του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα σύμφωνα με τον οποίο οι μέχρι σήμερα συνθήκες επισκεψιμότητας είναι απαγορευτικές αλλά η εφαρμογή σωστών μέτρων μπορεί να δώσει λύση.

Το Ναυάγιο ως φυσικό μνημείο με τεράστια επισκεψιμότητα αποτελεί μια πολυσύνθετη υπόθεση με σοβαρά θέματα ασφάλειας και προστασίας που ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν δεόντως ούτε από το κράτος, ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους αρμόδιους Φορείς για να συμβάλλει στην ασφαλή επισκεψιμότητα, αλλά και να ανατρέψει την εικόνα απάθειας και αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης των περασμένων χρόνων».