Skip to main content

Θα μας ανάψει φωτιές το Κοσσυφοπέδιο - Οι ανησυχίες των Σέρβων

Η Σερβία φοβάται, από τις πληροφορίες που έχει, ότι το Κοσσυφοπέδιο μετακινεί ένοπλες δυνάμεις προς τα εδάφη όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο

Η αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην Ιντερπόλ, που αντιστρόφως θεωρήθηκε επιτυχία της σερβικής διπλωματίας, εξόργισε τους Κοσοβάρους, οι οποίοι προέβησαν σε ασύνετη ενέργεια, επιβολής δασμών κατά 100% στα σερβικά προϊόντα.

Η ενέργεια αυτή έφερε τις διαμαρτυρίες όχι μόνον της Σερβίας, αλλά και τις Ε.Ε. από την στιγμή που αντίκειται στα διεθνώς καθιερωμένα. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει αναβολή των συνομιλιών που διεξάγονται από το 2013 για την βελτίωση των σχέσεών τους προκειμένου να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με την ανταλλαγή εδαφών ως πιθανή λύση στη διαφωνία τους.

Πόσο θα διαρκέσει αυτή η αναβολή, με βάσιμο τον φόβο μήπως υπάρξει και ματαίωση αν δεν υπάρξουν συνετές φωνές που θα προσπαθήσουν να χαμηλώσουν τις εντάσεις, θα εξαρτηθεί από τα επόμενα μέτρα που ληφθούν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Ένβερ Χότζαϊ, μετά την επιβολή του φόρου 100% στις εισαγωγές από τη Σερβία, είπε ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα.

Η Σερβία φοβάται, από τις πληροφορίες που έχει, ότι το Κοσσυφοπέδιο μετακινεί ένοπλες δυνάμεις [αστυνομικές τις αποκαλεί, επειδή απαγορεύεται ακόμη να ιδρύσει στρατό, χωρίς την έγκριση των βουλευτών του σερβικού τομέα] προς τα εδάφη όπου επικρατεί το σερβικό στοιχείο, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Ο φόβος ένοπλης σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε: «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα έχει την ιδέα να χρησιμοποιήσει τη βία εναντίον του λαού μας (στο Κοσσυφοπέδιο) και να αρχίσει να σκοτώνει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι Σέρβοι».

Η Σερβία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη σύρραξη, ενισχύοντας το οπλοστάσιό της όχι μόνον με ρωσικό οπλισμό. Με την αγορά της νέας γενιάς ελικοπτέρων Airbus H-145 τα οποία είναι τα πιο σύγχρονα στον κόσμο, ο Σερβικός Στρατός θα  εξοπλισθεί και ίσως θα είναι ο πιο προηγμένος στην περιοχή και ειδικότερα με την ενσωμάτωση σ’ αυτά σερβικού οπλισμού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν.

Ο Σέρβος υπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εταιρεία "Airbus Helicopters" στο Ντονάουβορτ της Γερμανίας, παρακολούθησε την παραγωγή του πρώτου ελικοπτέρου H-145M για το Στρατό της Σερβίας και του πρώτου πακέτου εξοπλισμού του, που αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. 

Να σημειωθεί, ότι η αναταραχή στην Πρίστινα, δεν έχει στόχο μόνον την Σερβία, αλλά και την κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με κατάθεση πρότασης μομφής, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, μετά την τελευταία διπλωματική αποτυχία της απόρριψης για τρίτη φορά του αιτήματος του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην Ιντερπόλ. «Ό,τι κάνουν ο πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι και ο υπουργός Εξωτερικών Μπ. Πατσόλι είναι αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι, ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος "Αυτοδιάθεση", που ασκεί σκληρή αντιπολίτευση σε βάρος της κυβέρνησης και ολόκληρης της ηγεσίας της Πρίστινας.

Διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, απηύθυναν αφενός η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να παραιτηθεί αμέσως από την επιβολή του φόρου, και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος σημείωσε ότι το μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Συμφωνίας Ελευθέρων Εμπορικών Συναλλαγών της Ε.Ε. (CEFTA).

Επιφυλάξεις για την επιβολή εξοντωτικών δασμών στα σερβικά προϊόντα, έχουν και οι Αλβανοί επιχειρηματίες στην Σερβία, κυρίως στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, που ζητά την ένωση με το Κοσσυφοπέδιο. Ζητούν από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει τους δασμούς στα προϊόντα που παράγονται από αλβανικές επιχειρήσεις στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, της Σερβίας. Ο πολιτικός και πρώην δήμαρχος του Πρέσεβο, Ραγκμί Μουσταφά, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κοσοβάρικη κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη δασμολόγηση των αλβανικών εταιρειών που βρίσκονται στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, δηλαδή να καταργήσει κάθε δασμό.

Η αλήθεια είναι, πως η αμέριστη βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κοσσυφοπέδιο, απαιτώντας από την Σερβία όχι μόνον να αλλάξει προσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική της, αλλά και να αποδεχθεί την ίδρυση κράτους στο Κοσσυφοπέδιο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ειρήνευση της ευρύτερης περιοχής. Και τούτο επειδή, εκτός των άλλων, η Σερβία έχει εξοργιστεί και με τα Σκόπια, επειδή ο Ζάεφ, παρά την υπόσχεσή του δια ουδετερότητα, ψήφισε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ. Πληροφορίες από το Βελιγράδι αναφέρουν ότι δεν θα μείνουν τα Σκόπια ατιμώρητα.