Skip to main content

Θα πούμε το κουλούρι... κουλουράκι: Σε αλυσίδες στη Θεσσαλονίκη φτάνει μέχρι και το 1 ευρώ!

Από τα 60 λεπτά του ευρώ -στην καλύτερη!- ξεκινά η τιμή του σουσαμένιου κουλουριού και φτάνει μέχρι και το... ένα ευρώ σε αλυσίδες καφέ!

Η Αντιγόνη θα ανοίξει την πόρτα του σπιτιού της για να πάει στη δουλειά στις 8:00 το πρωί. Εκτός από τον σκέτο καφέ θα αγοράσει, όπως κάθε πρωί, και ένα κουλούρι από τον φούρνο δίπλα στην πολυκατοικία της. 

Κατά τις 12:00 ο Χρήστος θα πεινάσει -αλλά όχι για να φάει κάτι βαρύ- και η Νίνα θα του δώσει το ένα της κουλούρι. «Παίρνω τα τρία ένα ευρώ, πάρε, δεν θα φάω άλλο», θα του πει. 

Λίγο αργότερα, το απόγευμα, δύο φίλες από την Αθήνα θα κρατήσουν ένα «κουλούρι Θεσσαλονίκης» -όπως το λένε εκεί- και θα βγάλουν μία ινσταγκραμική φωτογραφία με φόντο τον Λευκό Πύργο και χάσταγκ #κουλούριΘεσσαλονίκης.

Αδιαμφισβήτητα το γνωστό μας κουλούρι είναι ένα μπραντ για την πόλη αλλά και μία αγαπημένη συνήθεια. Είναι ελαφρύ, συνδυάζεται με τα πάντα και αρέσει -σχεδόν- σε όλους. Τι γίνεται όμως όταν η τιμή του αγαπημένου και φθηνού -μέχρι πρότινος- πρωινού μας αυξάνεται και συνεχίζει να αυξάνεται κάθε λίγο το τελευταίο διάστημα;

Image

Το κλασικό 50λεπτο του ευρώ που δίναμε για ένα σουσαμένιο κουλούρι, μετά τις ανατιμήσεις, έγινε στην αρχή 60 λεπτά. Λίγο μετά πήγε στα 70 λεπτά, ενώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη πωλείται 80 λεπτά. Ταυτόχρονα, σε ορισμένες αλυσίδες καφέ έχει φτάσει να πωλείται στην εξωφρενική τιμή του 1 ευρώ. Μία τιμή, δηλαδή, αυξημένη κατά 100% σε σχέση με αυτήν πριν από έναν χρόνο. Το κουλούρι, λοιπόν, σε κάποιες από τις αλυσίδες κοστίζει όσο κόστιζε πέρυσι ένα ολόκληρο ψωμί, το οποίο μπορεί να θρέψει για μία ημέρα μια ολόκληρη οικογένεια.

Ακόμα και οι παραδοσιακοί κουλουράδες που στέκονται επί της Αριστοτέλους έχουν πάει το κουλούρι στα 70 λεπτά!

Image

Οι τιμές του κουλουριού ξεκίνησαν να αυξάνονται από τον Μάρτιο του 2022, απλώς το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα καταστήματα έγιναν νέες ανατιμήσεις εξαιτίας του ενεργειακού και της αύξησης των τιμών σε σουσάμι και σιτάρι. Όπως εξηγεί στη Voria.gr η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Κουκουμέρια, το βασικό πρόβλημα παραμένει το κόστος των λογαριασμών. «Όταν το κόστος της ενέργειας έχει ανέβει κατά 120% σε σχέση με δύο χρόνια πριν και όταν αντί για 0,09 λεπτά/κιλοβατώρα την πληρώνουμε 0,19 με 0,21 ευρώ, είναι λογικό να συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα. Πληρώναμε 1.000 ευρώ μηνιαίως για το ρεύμα και τώρα πληρώνουμε 2.500 ευρώ. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να επιδοτούνται», είπε η ίδια και στη συνέχεια μίλησε για τις τιμές του σουσαμιού, που, ενώ είχαν κατέβει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αυξήθηκαν και πάλι αυτόν τον μήνα. «Η Ελλάδα προμηθεύεται σουσάμι από το Σουδάν, που είναι το καλύτερο και το πιο ακριβό -η τιμή του κιλού φθάνει τα 3,20 ευρώ-, από την Ινδία και από τη Νιγηρία, που κοστίζουν περίπου έως 2,80 ευρώ το κιλό. Οι ταραχές στο Σουδάν επηρεάζουν τις εξαγωγές, ενώ οι άλλες δύο χώρες, αν και έριξαν τις τιμές, λίγο καιρό μετά τις αύξησαν ξανά». Τέλος, οι τιμές στα σιτηρά έχουν επηρεάσει πολύ τη σκακιέρα, καθώς παρά το γεγονός πως υπάρχει μία παγκόσμια μείωση της τιμής του αυτό το διάστημα, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στο τιμολόγιο των άλευρων, καθώς αρκετοί που το προμηθεύονται έχουν ακόμα τα περυσινά. 

Η κ. Κουκουμέρια, πάντως, αναφέρει πως οι τιμές που παίζουν στα αρτοποιεία κυμαίνονται από 0,60 έως 0,80 λεπτά αλλά σχετίζεται και το κατά πόσο είναι απλά κουλούρια ή με κάποια γαρνιτούρα. «Οι αρτοποιοί έδειξαν μία σύνεση και επειδή όπως και εμείς έχουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς, έτσι έχει και ο κόσμος, θελήσαμε να απορροφήσουμε κατά πολύ το αυξημένο κόστος. Αλλιώς τα 300 αρτοποιεία που έκλεισαν από πέρυσι πανελλαδικά θα ήταν πολύ περισσότερα», είπε. 

Τα κουλούρια στις αλυσίδες καφέ

Πάντως, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αλυσίδες καφέ που πουλούν και κουλούρια. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, οι τιμές ξεκινούν από τα 80 λεπτά και φθάνουν τα ένα ευρώ το απλό κουλούρι σε γνωστές αλυσίδες στη Θεσσαλονίκη. «Οι τιμές είναι σχεδόν πάντα πιο ανεβασμένες στα σημεία πώλησης εκτός των αρτοποιείων καθώς προσμετράται σε αυτό και η τιμή αγοράς αλλά και το κέρδος που θέλει να βγάλει η εταιρεία. Και φυσικά, το κουλούρι είναι χαμηλότερης ποιότητας», σχολίασε η κ. Κουκουμέρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως το ένα ευρώ για το κουλούρι φαίνεται πως… χτυπάει στους καταναλωτές. «Για ένα κουλούρι και έναν καφέ θα δώσω τρία ευρώ και πριν λίγο καιρό με τέσσερα ευρώ θα έτρωγα ένα σάντουιτς», είπε πελάτισσα στη φίλη της στην ουρά μίας γνωστής αλυσίδας στην Εγνατία. 

Image

Οι αυξήσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε αρκετά μαγαζιά που δεν είχαν ως πρώτο προϊόν που πουλούσαν το κουλούρι να σταματήσουν να το εμπορεύονται. «Οι τιμές έχουν αυξηθεί και αν είναι να το πουλάω 0,80 λεπτά του ευρώ προτιμώ να μην το φέρνω καν», είπε ιδιοκτήτης καταστήματος στην Τσιμισκή.  

«Αν δεν ήθελα λίγα χρόνια για να βγω στη σύνταξη αλήθεια θα το έκλεινα»

Ο Βασίλης Ράπτης διατηρεί εδώ και 26 χρόνια ένα περίπτερο με κουλούρια, καφέδες και κάστανα επί της Τσιμισκή που είχε ανοίξει με τη μητέρα του, της οποίας το όνομα έχει δώσει και στο μαγαζί. «Αν δεν ήθελα λίγα χρόνια για να βγω στη σύνταξη, αλήθεια, θα το έκλεινα», είπε μιλώντας στη Voria.gr. 

Image

«Παλιά σου ζητούσε ο πελάτης ένα κουλούρι, σου έδινε μονόευρω και οι τέσσερις στους δέκα σου έλεγαν "μη μου δίνεις ρέστα, βάλε άλλο ένα’’. Τώρα, πάνε αυτά. Εγώ έχω διατηρήσει το κουλούρι στα 60 με 70 λεπτά όσο μπορώ αλλά αυξάνουν τις τιμές οι φούρνοι με τους οποίους συνεργάζομαι. Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις πια ένα μαγαζί καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνω έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε. 

Image