Skip to main content

Θάνατος 24χρονου στην Καβάλα: Το μπαλάκι στον διευθυντή κλινικής έριξε ο ένας γιατρός

«Δεν μπορώ να κάνω μια ιατρική πράξη αν διαφωνεί ο διευθυντής», είπε ο δεύτερος κατηγορούμενος για την υπόθεση θανάτου του 24χρονου.

Με τις απολογίες των δύο γιατρών που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια συνεχίστηκε χθες και σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου του 24χρονου από την Καβάλα που κατέληξε στις 21 Μαΐου του 2017, λίγες μέρες αφού υποβλήθηκε σε εγχείρηση τοποθέτησης δακτυλίου στο στομάχι επειδή ήταν υπέρβαρος. Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή, ο θάνατος επήλθε από πολυοργανική ανεπάρκεια επί εδάφους περιτονίτιδας.

Πρόκειται για τον γιατρό που χειρούργησε τον 24χρονο καθώς και έναν γιατρό από το νοσοκομείο της Καβάλας στο οποίο νοσηλεύτηκε ο 24χρονος όταν η υγεία του επιδεινώθηκε.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος, το περασμένο καλοκαίρι είχε χειρουργήσει και την 14χρονη Γωγώ, κόρη του ιερά από την Επανομή που επίσης κατέληξε λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Όπως ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο γιατρός που χειρούργησε τον νεαρό προχώρησε σε όλες τις ενδεδειγμένες πράξεις και τόνισε ότι σε όλα τα χειρουργεία λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Του έδωσα οδηγίες και σε έντυπο και προφορικά για το τι πρέπει να κάνει, να φάει και να πιει και μετά έφυγε από το νοσοκομείο. Η σύστασή μου ήταν να παίρνει παυσίπονα και αντιβίωση προληπτικά επειδή ήταν καπνιστής, είχε ήπια πυρετική κίνηση και σπλαχνικό λίπος. Ήρθε το πρωί της Τρίτης μαζί με τον πατέρα του, εξέτασα την κοιλιά του και άνοιξα τον δακτύλιο. Έβγαλα ακτινογραφίες στον θώρακα και στη κοιλιά και μου είπε ότι ανακουφίστηκε», ανέφερε.

Στη συνέχεια είπε πως μια εβδομάδα μετά τον πήρε τηλέφωνο λέγοντάς του ότι πεινάει και του έδωσε επιπλέον οδηγίες για το τι πρέπει να τρώει.

«Ήταν μια αναμενόμενη συμπτωματολογία μετά το χειρουργείο. Την επόμενη φορά μιλήσαμε μου είπε ότι είχε πόνο στο στήθος και ότι πονούσε και η καρδιά του. Του είπα να πάει αμέσως στο νοσοκομείο» επισήμανε μεταξύ άλλων, ο γιατρός.

«Μακάρι ο διευθυντής της κλινικής να είχε διαφορετική άποψη»

Από την πλευρά του ο δεύτερος κατηγορούμενος, που επέβλεπε τον νεαρό στο νοσοκομείο της Καβάλας έριξε ευθύνες στον διευθυντή της κλινικής λέγοντας πως είχαν διαφορετική άποψη στον χειρισμό της υπόθεσης, διαφωνώντας για το αν πρέπει να γίνει χειρουργείο για να εντοπιστεί πιθανό πρόβλημα που οδήγησε στα συμπτώματα.

Ο γιατρός σημείωσε πως ο 24χρονος έφτασε στο νοσοκομείο με πόνους στο στήθος και δύσπνοια μετά από χειρουργείο τοποθέτησης δακτυλίου και σημείωσε ότι από τις αξονικές δεν φάνηκε κάτι ανησυχητικό.

«Τους συνάντησα με τον πατέρα και μου είπε ότι είναι πολύ κουρασμένος από τα πέρα δώθε στη Θεσσαλονίκη. Είπε "ό,τι γίνει εδώ"», πρόσθεσε.

Καθόλη τη διάρκεια της απολογίας του τόνισε πολλές φορές ότι δεν συμφωνούσαν με τον διευθυντή στον χειρισμό, λέγοντας μάλιστα πως «αν ήταν στο δικό μου χέρι θα...».

«Αν διαφωνεί ο διευθυντής δεν θα κάνω την ιατρική πράξη. Η ιεραρχία στο ΕΣΥ μοιάζει πολύ με τον στρατό», είπε.

Στο σημείο αυτό και μετά από ερώτηση της εισαγγελέως προέκυψε μεγάλη ένταση στο ακροατήριο, με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής να διαμαρτύρεται βγαίνοντας από την αίθουσα.

«Ο θάνατος καταλαβαίνω ότι ήρθε από περιτονίτιδα. Ίσως και να είχε σχέση με το χειρουργείο, τρύπα όμως δεν βρέθηκε. Ο ακριβής μηχανισμός δεν μπορεί να διακριβωθεί», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η ακροαματική διαδικασία είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη, με τις καταθέσεις μαρτύρων να είναι μαραθώνιες, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές έντασης. Συγγενείς του 24χρονου διαμαρτύρονταν έντονα κατά των δύο γιατρών ενώ στις πρώτες συνεδριάσεις ήταν παρόντες και οι γονείς της 14χρονης Γωγούς που δεν μπορούσαν να κρύψουν την οργή τους.