Skip to main content

Θεμιστοκλέους από Θεσσαλονίκη: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης αναισθησιολόγων

Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας από τη Θεσσαλονίκη

Ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τη Θεσσαλονίκη.

Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την έλλειψη ιατρικού προσωπικού που καταγράφεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας και αφορά κυρίως την ειδικότητα των αναισθησιολόγων.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή θα γίνει άμεσα θα αφορά σε όλες τις ειδικότητες, ενώ παράλληλα θα δοθούν και άλλα κίνητρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται όχι μόνο στους αναισθησιολόγους, αλλά και σε άλλες ειδικότητες, όπως είναι οι παθολόγοι.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις 10.000 προσλήψεις μόνιμοι προσωπικού στα νοσοκομεία που έχουν ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό. «Οι 6.500 θα είναι εντός του 2024. Από αυτές περισσότερες από 1.500 αφορούν γιατρούς και ήδη είμαστε στη διαδικασία που έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις. Πριν από περίπου ένα μήνα είχαμε την προκήρυξη 230 θέσεων ιατρικού προσωπικού. Θα υπάρξει μέσα στις επόμενες 20 μέρες άλλη μία πολύ μεγάλη προκήρυξη ιατρικού προσωπικού και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία του ΑΣΕΠ οι μεγάλες προκηρύξεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού», ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν  μπορούν να λυθούν τα προβλήματα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο όσον αφορά τις προσλήψεις και διάφορες κινήσεις, ώστε να γίνει το ΕΣΥ πιο ελκυστικό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες στήριξης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. «Θα υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. έτσι ώστε να ενισχύουμε με 27 συντονιστές και την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΜ, καθώς και τα νοσοκομεία, γιατί έχουμε παρατηρήσει ότι, όπου υπάρχει συντονιστής των μεταμοσχεύσεων, έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο αριθμό οι μεταμοσχεύσεις. Είναι ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη στήριξη του ΕΟΜ, την πλήρη ψηφιακή αναβάθμισή του, έτσι ώστε η χώρα μας να καταφέρει να φτάσει και να καλύψει στον στόχο που έχει τεθεί και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, που, όπως είπε, διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ενίσχυση από την Πολιτεία φτάνει περί τα 10 εκατ. ευρώ. «Ήδη υπάρχει εξοπλισμός από χρηματοδοτικά προγράμματα και θα υπάρξει η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, καθώς και η ανακαίνιση τμημάτων του νοσοκομείου και των επειγόντων περιστατικών», ανέφερε.

Ο υφυπουργός δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την καταγγελία ότι στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου έμεινε για ώρες αβοήθητος και αιμόφυρτος ένας ηλικιωμένος άνδρας. Ωστόσο, το περιστατικό διερευνάται, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι ο ασθενής ήταν επί ώρες πεσμένος στο πάτωμα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισκέφτηκε και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του Θεαγένειου νοσοκομείου, όπου σημείωσε ότι το προσωπικό του ΕΣΥ παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ογκολογικούς ασθενείς.