Skip to main content

Θεοδωρίδου: Τήρηση μέτρων προστασίας για εμβολιασμένους και μη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε πως τα τρία εμβόλια που βρίσκονται στη χώρα είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη.

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μίλησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, και τα τρία εμβόλια που βρίσκονται στη χώρα (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) είναι αποτελεσματικά για τη βρετανική μετάλλαξη ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η Ελλάδα να έχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μίας δόσης, εύχρηστο και προσφέρει 86% προστασία από σοβαρή νόσηση και 100% για θάνατο.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca πώς υπήρξε μία διαφοροποίηση ως προς την ηλικία. «Πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, ωστόσο, δείχνει ότι είναι αποδοτικό και στις ηλικίες πάνω από 55», ανέφερε.

«Ορισμένα άτομα μπορεί να νοσήσουν και μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε τους λόγους που πρέπει οι εμβολιασμένοι να τηρούν τα μέτρα.

«Υπενθυμίζεται ότι σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και ακολούθως να το μεταδόσουν. Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Είναι σημαντική η απάντηση όταν δοθεί. Τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη και αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί.