Skip to main content

Θεσσαλία: Πάνω από 49.000 τα νεκρά αιγοπρόβατα - Συλλέχθηκαν σχεδόν τα μισά

Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων

Την εικόνα από τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου μέχρι σήμερα παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στην τακτική ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών για την καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί:

1.      49.050 Αιγοπρόβατα

2.      19.295 Χοίροι

3.      4.186 Βοοειδή

4.      40.330 πτηνά

5.      43.980 Μελισσοσμήνη

Όπως είπε μάλιστα, λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων.

Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και  διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αυτήν την ώρα αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις ζωικού και φυτικού κεφαλαίου:

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν υποβληθεί:

-          300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και

-          1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά στις προκαταβολές των αποζημιώσεων ο υπουργός τόνισε ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εργάζονται εντατικά ώστε εντός του Οκτωβρίου να καταβληθούν οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις που αφορούν τη ζωική παραγωγή.

«Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή εξαρτάται από τον χρόνο ολοκλήρωσης υποβολής των δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς. Διευκρινίζω ότι μιλάμε για τη φυτική και ζωική παραγωγή. Όχι για τις αποζημιώσεις που σχετίζονται με τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις,  που αρμόδια είναι η Κρατική Αρωγή και ο κ. Τριαντόπουλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης

Ήδη 27 μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ, έχουν ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.

Ωστόσο για να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο ΕΛΓΑ, ύστερα από εισήγησή του αρμόδιου υπουργού, λειτουργεί, εδώ στη Λάρισα, γραφείο παροχής πληροφοριών.

Οι ανταποκριτές ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία- οι οποίοι είναι υπάλληλοι των Δήμων-φθάνουν τους 170, το έργο των οποίων θα υποστηριχθεί από εκτάκτους υπαλλήλους αλλά και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επίσπευση του έργου υποδοχής δηλώσεων ζημίας από αγρότες και κτηνοτρόφους.