Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Σούπερ Μάρκετ: Βάζουν πλαφόν και στα μακαρόνια για να μην υπάρξουν ελλείψεις

Πλαφόν σε ηλιέλαιο, αλεύρι αλλά και μακαρόνια βάζουν σούπερ μάρκετ - Υπάλληλοι ενημερώνουν πελάτες για συρρίκνωση αποθεμάτων.

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» λέει η λαϊκή ρήση, την οποία αρχίζουν να ακολουθούν Θεσσαλονικείς καταναλωτές που… στοκάρουν ηλιέλαια, άλευρα, αλλά και μακαρόνια καθώς το πλαφόν στα συγκεκριμένα είδη έχει αρχίσει να αποτελεί τη νέα πραγματικότητα, ιδίως όταν πρόκειται για αγορές μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων των σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, οι κινήσεις αυτές είναι προληπτικού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως επί του παρόντος δεν έχει ακολουθήσει την εν λόγω πολιτική το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα οι άνθρωποι της αγοράς ετοιμάζονται για νέο κύκλο ανατιμήσεων, καθώς στην παρούσα φάση το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργεί το σταθερά υψηλό κόστος ενέργειας και ο συνδυασμός συρρίκνωσης - υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, όπως τα σιτηρά και τα ηλιέλαια, δεν φαίνεται ότι μπορεί να μεταστραφεί. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις προοπτικές να παραμένουν ζοφερές, καθώς είναι άγνωστη η διάρκεια του πολέμου, εντείνοντας κατά συνέπεια τις ανησυχίες και την αβεβαιότητα για σημαντικό έλλειμμα προσφοράς. 

Πλαφόν 3,4 ή και λιγότερων τεμαχίων

Ήδη, αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν 3, 4 ή και λιγότερων τεμαχίων ανάλογα με τη μάρκα του προϊόντος και το απόθεμα που διαθέτουν.

Μετά τις συσκευασίες 10κιλων ηλιελαίων, που απευθύνονται σε καταστήματα εστίασης και, όπως έχει γράψει η Voria.gr, μπήκε εδώ και δέκα ημέρες πλαφόν για δυο συσκευασίες ανά ΑΦΜ επιχείρησης, πλέον και οι απλοί καταναλωτές όταν ψωνίζουν διαδικτυακά βλέπουν πως υπάρχει περιορισμός ή μη διαθεσιμότητα για συγκεκριμένες μάρκες ηλιελαίων, αλεύρων αλλά και μακαρονιών. Αναφορικά με τα μακαρόνια, πρόκειται για επιλεγμένους κωδικούς μακαρονιών και μάρκας και αφορά μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αλλά όχι το συνόλων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Οι τιμές στο ηλιέλαιο καίνε... τις μερίδες σε εστιατόρια και γυράδικα

Σε άλλες περιπτώσεις, υπάλληλοι ενημερώνουν συχνούς πελάτες τους πως τα αποθέματά τους περιορίζονται σε συγκεκριμένα είδη, ώστε να γνωρίζουν πως αν δεν θέλουν να τους…λείψουν από το τραπέζι τους, θα πρέπει να κάνουν αγορές των εν λόγω προϊόντων.

Ενδεικτικό, πάντως, της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι πως σε συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι μη διαθέσιμα άλευρα για όλες τις χρήσεις, ενώ σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής θελήσει να αγοράσει συσκευασία προϊόντος που βρίσκεται σε προσφορά 2 + 1 πακέτα αλεύρι δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερες από δυο συσκευασίες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από την Αθήνα που επικαλείται το protothema.gr, μία από τις κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας προχωρά από σήμερα σε επέκταση του προληπτικού πλαφόν διάθεσης σπορέλαιων και αλεύρων και στα φυσικά καταστήματά της, καθώς τις τελευταίες μέρες εκδηλώνεται τεράστια πίεση από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

Υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, με ειδική τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, δρομολογεί την πλήρη καταγραφή των αποθεμάτων που έχει η χώρα σε επτά βασικά είδη προϊόντων, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια τους, αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια, υποχρεούνται να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης, δήλωση, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Οι υποχρεώσεις ισχύουν για διάστημα 3 μηνών, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι και τριών επιπλέον, κάθε φορά, μηνών.