Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανασχεδιασμός των ιδιωτικών κλινικών που θα δεχθούν ασθενείς COVID

Στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια για την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων – Υπάρχει προσφορά κλινών και από άλλες ιδιωτικές κλινικές.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα των ιδιωτικών κλινικών που θα φιλοξενήσουν ασθενείς με COVID, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν πλέον με οριακή διαθεσιμότητα κλινών.

Παρότι και τα δύο ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν επιταχθεί, η Γενική Κλινική του ομίλου Euromedica και η κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός, έχουν ήδη εκκενωθεί από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα διακομιδές περιστατικών COVID από το ΕΣΥ. Κι αυτό γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη εκπαίδευση του προσωπικού, ενώ υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως τα μεγάλα αποθέματα σε οξυγόνο που πρέπει να διαθέτουν οι μονάδες, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στη Euromedica να οδηγηθούν τελικά μη-COVID περιστατικά, προκειμένου να αδειάσουν κλινικές δημόσιων νοσοκομείων και να διαμορφωθούν για να εξυπηρετήσουν ασθενείς με κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, εξάλλου, προς αντικατάσταση των συνολικά 200 κλινών για την εξυπηρέτηση των περιστατικών με κορωνοϊό θα χρησιμοποιηθεί κλινική του ίδιου ομίλου.

Οι επιτελείς του υπουργείου, εξάλλου, βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους ιδιοκτήτες και άλλων κλινικών, καθώς η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Άλλωστε, καθημερινές είναι πλέον οι διακομιδές μη-COVID περιστατικών από τα νοσοκομεία της πόλης σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου να αδειάσουν κλίνες.

Όπως φαίνεται, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να καταφύγει εκ νέου στη λύση της επίταξης, αλλά θα επιτευχθεί συμβιβαστική λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιωτική κλινική της πόλης έχει θέσει στη διάθεση του ΕΣΥ ξεχωριστό χώρο των εγκαταστάσεών της, συνολικής δυναμικότητας 50 κλινών, για τη νοσηλεία περιστατικών COVID.

Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης αναμένεται να ενισχύσει εντός της εβδομάδας και η κινητή υγειονομική μονάδα εκτάκτων αποστολών που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, που διαθέτει 50 κρεβάτια και δύο κλίνες ΜΕΘ, η οποία, πάντως, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, θα αξιοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση.

ΔείτεΘεσσαλονίκη: Έτοιμη για λειτουργία σε λίγες μέρες η κινητή μονάδα Covid στο 424

Ο τελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα απόψε το βράδυ ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί.