Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζονται τα σχολικά συγκροτήματα σε Ικτίνου και Συγγρού

Οι δύο μελέτες που θα εκπονηθούν αφορούν την ηλεκτρομηχανολογική, αρχιτεκτονική και γενικότερη τεχνική αναβάθμιση των δύο σχολικών συγκροτημάτων.

Μπαίνουν οι βάσεις για την αναβάθμιση των ιστορικών σχολικών συγκροτημάτων της οδού Ικτίνου και της οδού Συγγρού, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση των σχετικών μελετών.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν, συνολικού ύψους περίπου 245.000 ευρώ, αφορούν την ηλεκτρομηχανολογική, αρχιτεκτονική και γενικότερη τεχνική αναβάθμιση των δύο σχολικών συγκροτημάτων καθώς και του περιβάλλοντος χώρου τους.

«Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που έχουμε ως Διοίκηση για τη σχολική στέγη, προχωράμε στην αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, με σκοπό αυτές να εναρμονιστούν με τα σύγχρονα πρότυπα», ανέφερε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Εφραίμ Κυριζίδης, προσθέτοντας ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ωρίμανση μελετών και στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων σε στενή συνεργασία με την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» αλλά και αξιοποιώντας το εργαλείο των ΣΔΙΤ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.  

Στα σχολικά συγκροτήματα της Ικτίνου και της Συγγρού, τα οποία είναι διατηρητέα, προβλέπονται παρεμβάσεις αισθητικής αλλά και λειτουργικής αναβάθμισης, μεταξύ άλλων με αναδιαμόρφωση χώρων και δικτύων σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές (φωτισμός, αερισμός, θέρμανση κ.α.), με παρεμβάσεις στις αυλές των σχολείων καθώς και με προσθήκη βιοκλιματικών στοιχείων.

Το συγκρότημα της Ικτίνου ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικολάου Μητσάκη. Το 2008 με απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε μνημείο υπό το σκεπτικό ότι «αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτηρίου της δεκαετίας του 1930, το οποίο εκφράζει τις αρχές του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα και επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

Όσο για το σχολικό συγκρότημα της Συγγρού, αποτελεί έργο του γνωστού αρχιτέκτονα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θουκυδίδη Βαλεντή και σύμφωνα με την απόφαση χαρακτηρισμού του ως μνημείου -το 2008- «είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της εκπαίδευσης και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής».