Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία εκπαιδευτικών για κλείσιμο του Ειδικού Σχολείου Αυτισμού στα Κωνσταντινουπολίτικα

Χαρακτηρίζουν «μπακαλίστικη» τη λύση μεταφοράς και κατανομής των μαθητών σε άλλα σχολεία

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η διοίκηση του Γ' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης για το μέλλον του Ειδικού Σχολείου Αυτισμού στα Κωνσταντινουπολίτικα, εξαιτίας πληροφοριών για κλείσιμο του κτηρίου.

Σημειώνεται ότι στο κτήριο συστεγάζονται ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αυτισμού, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αυτισμού, αλλά και το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έχει επισημάνει την ακαταλληλότητα των κτηρίων που στεγάζουν τα εν λόγω σχολεία ωστόσο ανακοίνωσε παράταση της στέγασής τους έως τις 19 Φεβρουαρίου για να δοθεί λύση με το στεγαστικό.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατανομή των μαθητών σε υπόλοιπα ειδικά σχολεία, που σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς είναι «μία μπακαλίστικη λύση η οποία θα φέρει μόνο παιδαγωγικά και κοινωνικά προβλήματα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «η ανάμειξη μαθητών με ιδιαιτερότητες και με συγκεκριμένη καθημερινότητα θα προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στα σχολεία υποδοχής αυξάνοντας την επιθετικότητα τους», ενώ οι οικογένειες «θα πρέπει να ανατρέψουν τον προγραμματισμό τους και την ρουτίνα τους για καλύψουν την ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών τους».

Επίσης αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να μοιραστούν στα σχολεία υποδοχής (μόνιμοι, αναπληρωτές) ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό τους, «ζήτημα που εγείρει και νομικά θέματα, όπως το ΕΣΠΑ για τους αναπληρωτές και την παρουσία τους στο σχολείο, νομικά θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων και τοποθετήσεων».

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι η λύση αυτή προκρίνεται σύμφωνα με τις πληροφορίες διότι «το κτήριο που βρέθηκε απορρίφθηκε από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη για διάφορους λόγους "ασφαλείας" που ενώ μπορούν να διορθωθούν δεν το προσπαθεί και προωθεί την λύση που βολεύει»

Μάλιστα επισημαίνεται ότι «όλες οι σχολικές μονάδες έχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας (Πτώση ψευδοροφής, Διδακτήριο κατασκευαστικά 6/θέσιο λειτουργικά 12/θέσιο βαφτίζοντας βοηθητικούς χώρους αίθουσες διδασκαλίας κ.α., συνεχίζουν να λειτουργούν θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών»

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την άμεση εξεύρεση λύσης με γνώμονα το συμφέρον των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών,
την μη κατανομή των μαθητών στα άλλα ειδικά σχολεία που όπως λένε «μόνο προβλήματα θα φέρει», ενώ επιφυλλάσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.