Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό μόνο για τον Ιούλιο το δημοτικό κολυμβητήριο Ηλιούπολης

Γιατί το δημοτικό κολυμβητήριο στην Άνω Ηλιούπολη δεν θα ανοίξει τον Αύγουστο - Δυσαρέσκεια από τους κατοίκους, τι απαντά ο δήμος

Το δημοτικό κολυμβητήριο στην Άνω Ηλιούπολη προσφέρει κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ανάσες δροσιάς σε πάνω από 2.500 κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, φέτος, θα λειτουργήσει μόνο τον Ιούλιο. Οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, δεν επιτρέπουν να μείνει ανοιχτό για το κοινό για λόγους ασφαλείας και τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Μετά από συνεννόηση της δημοτικής αρχής Παύλου Μελά και των αρμόδιων υπηρεσιών με την ανάδοχο εταιρεία που υλοποιεί το έργο, αποφασίστηκε να ανοίξει τον Ιούλιο και μόνο για αυτό τον μήνα για να εξυπηρετηθούν, έστω για έναν ένα μήνα, οι δημότες.

Δήμος Παύλου Μελά: Δεν υπήρχε άλλος τρόπος

Αν και η εξέλιξη αυτή δυσαρέστησε δημότες που επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι το κολυμβητήριο, η δημοτική αρχή ξεκαθάρισε ότι το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και είχε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που δεν επέτρεπαν το δήμο να το υλοποιήσει άλλη χρονική στιγμή.

«Είναι έργο ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθεί έως τέλη του έτους. Δεν είχε καθυστερήσει το έργο αλλά κάποιες διαδικασίες που απαιτούνταν», τόνισε μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Σίσσυ Φραγκοπούλου.

Από την πλευρά του  ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Παντελής Νιγδέλης σημείωσε ότι «έπρεπε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση, ή δεν το ανοίγουμε καθόλου ή το ανοίγουμε και χάνουμε το πρόγραμμα» . Ο ίδιος επισήμανε ότι μέσω του συγκεκριμένου έργου θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα το κολυμβητήριο να λειτουργεί όλο τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο (Ιούνιος – Σεπτέμβριος).

Το έργο υλοποιείται σε τρεις φάσεις, γεγονός που επέτρεψε στον δήμο, αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη, να μπορέσουν να ανοίξει το κολυμβητήριο για τον Ιούλιο. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Νιγδέλης, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με led. «Έγινε το πρώτο στάδιο και επειδή αυτό τον μήνα δεν θα δουλεύουν οι υπάλληλοι της αναδόχου έως ότου ξεκινήσει η αντικατάσταση του καυστήρα, που είναι ειδικού τύπου, αποφασίσαμε , σε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες και τον ανάδοχο, να ανοίξουμε το κολυμβητήριο για το κοινό, έστω για έναν μήνα». Να σημειωθεί ότι στο κολυμβητήριο, που βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Ιθάκης και Περικλέους, δεν θα υλοποιηθούν τα τμήματα εκμάθησης. Η πρόσβαση στο κοινό θα επιτρέπεται μόνο από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 21:00.

Τέλη του Ιουλίου – αρχές Αυγούστου θα ξανακλείσει εκ νέου για να συνεχιστούν οι εργασίες, οι οποίες θα  ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. «Με την αλλαγή καυστήρα θα μπορέσουμε να το λειτουργούμε οικονομικότερα και φιλικότερα προς το περιβάλλον. Ο καυστήρας είναι ΑΠ Ε. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει το κολυμβητήριο και θα λειτουργεί πολλούς μήνες, καθώς θα έχει πλέον θερμαινόμενη πισίνα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού.

Το έργο χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014 -2020» με προϋπολογισμό πάνω από 700.000 ευρώ. Προβλέπει την εγκατάσταση Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), την εγκατάσταση λέβητα – καυστήρα ισχύος 650 kWth, καυσίμου φυσικού αερίου, την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων εσωτερικού φωτισμού, φωτισμού περιβάλλοντα χώρου και φωτισμού κολυμβητικής δεξαμενής με LED και την εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης του κολυμβητηρίου, ήτοι Building Energy Management System (BEMS).

Με την εγκατάσταση και τη λειτουργία της μονάδας ΣΗΘΥΑ θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου, τόσο σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια, όσο και σε καύσιμη ύλη.

Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο 1 Ιουλίου μέσω της Web Πλατφόρμας του Δήμου https://demos365pavlosmelas.intellisoft.gr/  εκτός των ατόμων τρίτης ηλικίας οι οποίοι μπορούν να κάνουν και δια ζώσης εγγραφή, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της δημοτικής αθλητικής υποδομής. Το κολυμβητήριο θα ανοίξει τις πύλες για το κοινό την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023.