Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΟ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» ΣΤΟ... «ΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ»-ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Με σύνθημα «Μένουμε Υγιείς» η Δ Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης ενημέρωσε τους πολίτες για θέματα διατροφής - Τα μηνύματα Καλαφάτη - Ζέρβα

Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να καταγραφούν σε έρευνες οι επιπτώσεις που είχε η πανδημία και ο εγκλεισμός του κόσμου στα σπίτια, στην αύξηση του βάρους και στην παχυσαρκία.

Σε έρευνα του 2012 η Ελλάδα βρέθηκε στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στην παιδική παχυσαρκία και στην πρώτη σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περίοδοι της καραντίνας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους των πολιτών, αλλά επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής.

«Έχει υπάρξει αποτύπωμα σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, λόγω του εγκλεισμού και της ψυχολογικής πίεσης, συγκριτικά με το πώς ήταν πριν. Αυτό όμως θα φανεί στα επόμενα δύο χρόνια που θα αρχίσουν να γίνονται μελέτες», αναφέρει η Μαρία Βάσιου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας.

Με σύνθημα «Μένουμε Υγιείς»... μετά το «Μένουμε Ασφαλείς» η Δ΄ Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία και τον δήμο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν σήμερα ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και πρόληψης για την παχυσαρκία. Σε σταντ που στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, ειδικοί διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, γιατροί, νοσηλευτές και φυσιοθεραπετές από Κέντρα Υγείας της Δ΄ ΥΠΕ ενημέρωσαν τους πολίτες για θέματα διατροφής και υγείας ενώ έκαναν και μετρήσεις σακχάρου και δεικτών παχυσαρκίας.

«Προσπαθούμε πλέον να ενισχύσουμε δράσεις ενημερωτικές και παρεμβατικές στο πλαίσιο του «Μένουμε Υγιείς». Σήμερα εξειδικευμένο προσωπικό έστειλε το μήνυμα ότι σίγουρα δεν μπορούμε παρέμβουμε στα γονίδια αλλά μπορούμε να παρέμβουμε στο μοντέλο και τρόπο ζωής. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον κόσμο για να υιοθετήσει ένα υγιέστερο τρόπο ζωής», επισήμανε η υποδιοικήτρια της Δ΄ ΥΠΕ Ειρήνη Χατζοπούλου.

Στο σταντ βρέθηκαν και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε αυτό το φαινόμενο υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση με την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία που σαν βασικούς στόχους έχει την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την προαγωγή της σωματικής άσκησης με συγκεκριμένες δράσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Καλαφάτης, κάνοντας λόγο για μια διαρκή μάχη.