Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αποκαλυπτήρια για το νέο «πράσινο» κτήριο της ΕΥΑΘ (φωτο+video)

Το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτήριο, με την εντυπωσιακή πλέον εξωτερική όψη, προγραμματίζεται να δοθεί σε χρήση πριν το νέο έτος

Εντυπωσιάζει στην όψη και στο εσωτερικό του το ανανεωμένο και πράσινο, πλέον, κτήριο διοίκησης της ΕΥΑΘ, στην Εγνατία Οδό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο, το σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης κτήριο προγραμματίζεται να δοθεί σε χρήση πριν το νέο έτος.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη λειτουργίας του, η Greenagenda.gr παρουσιάζει εικόνες από τους εσωτερικούς, ανακαινισμένους χώρους του κτηρίου, όπως η αίθουσα εκδηλώσεων, τα γραφεία της διοίκησης, του προσωπικού και διαφόρων υπηρεσιών της Εταιρείας.

Image

Το κτήριο είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης και, μεταξύ άλλων, διαθέτει φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 ΚWp στο δώμα του για αυτοπαραγωγή net metering.

Το κέλυφός του είναι γυάλινο, με κινητές περσίδες και η κατασκευή του βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Image

 

Πρόκειται για ένα κτήριο-πρότυπο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με υψηλές ενεργειακές – περιβαλλοντικές επιδόσεις και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, διαθέτει φωτισμούς LED, διευκολύνσεις για ΑμΕΑ, αίθουσα εκδηλώσεων, σύγχρονα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου, το οποίο θα φιλοξενεί περίπου 100 εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, το ανανεωμένο κτήριο είναι Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας κατά ΚΕΝΑΚ (nZEB):

  • Κλιματισμός με VRF της υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακές απόδοσης
  • Ανάκτηση θερμότητας με εναλλάκτες αέρα-αέρα στο σύστημα εξαερισμού
  • Φωτισμός με LED
  • 21 φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 5,25 kWp με net metering στο δώμα
  • Σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτηρίου κατηγορίας Α κατά EN 15232
Image

 

Image

 

Image

 

«Ήταν μεγάλη πρόκληση η εκ βάθρων ανακατασκευή του κτηρίου το οποίο πλέον καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις και τους ισχύοντες κανονισμούς. Οι μελετητές, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανολόγοι και οι κατασκευαστές έκαναν πολύ καλή δουλειά», είπε στη Greenagenda.gr ο κ. Παπαδόπουλος.

Video file

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης τόνισε στη Greenagenda.gr ότι «πρόκειται για το πιο σύγχρονο κτήριο της πόλης, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων ένα σύστημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ η αντισεισμική του ενίσχυση πληροί τους σύγχρονους κανονισμούς».

Image

 

Το εμβληματικό κτήριο γραφείων της ΕΥΑΘ στην Εγνατία ανεγέρθηκε από τον τότε Οργανισμό Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) το διάστημα 1970-1972 σε ένα οικόπεδο 250 τ.μ. Αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο και οκτώ ορόφους (2.500 τ.μ. συνολικό εμβαδό), συντηρήθηκε τελευταία φορά το 1986.