Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Απολογισμός για το έργο της κυβέρνησης στην υγεία (vid)

Σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής Παύλος Πολάκης μίλησαν για το μέχρι τώρα έργο τους.

Σε εκδήλωση με θέμα «Δημόσιος απολογισμός του κυβερνητικού έργου στην Υγεία – βήματα αναβάθμισης του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα – πολιτικές προτεραιότητες στη μεταμνημονιακή περίοδο» που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Πριν από την έναρξη, ο κ. Ξανθός δέχθηκε να συνομιλήσει με μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για να ακούσει τα αιτήματά τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ) λέγοντας πως «η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη και διασφαλίζει ένα σύγχρονο και ιδιαίτερα εξειδικευμένο πρωτοβάθμιο Παιδιατρικό Νοσοκομείο». Όπως είπε, το ίδρυμα περιμένει από το υπουργείο το οργανόγραμμα για το νοσοκομείο και «αν όλα πάνε καλά», σε μία τριετία θα λειτουργήσει το νοσοκομείο.

«Ήταν ένα έλλειμμα δεκαετιών στη δημόσια φροντίδα υγείας της περιοχής που τώρα δρομολογείται με τις καλύτερες προϋποθέσεις», πρόσθεσε. Για τη σημερινή εκδήλωση, ο κ. Ξανθός είπε πως είναι μια καινοτόμα και πρωτόγνωρη διαδικασία. «Έχουμε έναν δημόσιο απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής και του έργου του υπουργείου στον χώρο τής υγείας την τελευταία τριετία. Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν θέσεις ευθύνης απολογούνται, παρουσιάζουν το έργο τους και δέχονται την κριτική από τις τοπικές κοινωνίες», είπε. Προανήγγειλε ενδυνάμωση του συστήματος υγείας, σταδιακή υποχώρηση της λιτότητας και των περικοπών και άρση φορολογικών επιβαρύνσεων στα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Ξανθός είπε ότι «στο μνημονιακό περιβάλλον η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο για την υγεία, με καθολική κάλυψη όλων των πολιτών και προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη». Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εστίασε στην ηθικοποίηση του συστήματος υγείας και έκανε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που υπήρχε έλλειμμα.

Ακόμα, ο υπουργός έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των οικονομικών του συστήματος υγείας. Επί παραδείγματι, ανέφερε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία ήταν 1,1 δισ. και τώρα είναι λιγότερα από 300 εκ.. Τέλος, είπε ότι στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2019 να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης και κατά την άφιξη του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα, με συνταξιούχους να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και για λίγα λεπτά υπήρξε αναστάτωση, όταν μία εκπρόσωπος εργαζομένων σε νοσοκομείο τής Θεσσαλονίκης ζήτησε να απευθύνει ερώτηση προς τον υπουργό. Ο κ. Ξανθός της απάντησε πως θα πάρουν τον λόγο όσοι θέλουν μετά το τέλος των τοποθετήσεων. Εκείνη επέμεινε και για λίγη ώρα υπήρξε αναστάτωση με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να της ζητούν να καθίσει.