Skip to main content

Άρχισαν να... κατηφορίζουν Θεσσαλονίκη τα έλατα του Ταξιάρχη

Πολύ λιγότερα τα έλατα που θα διοχετευθούν φέτος στην αγορά των μεγάλων αστικών κέντρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο κόκκινο βρίσκονται οι εργασίες κοπής στις φυτείες ελάτων στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, καθώς το πράσινο φως που έδωσε η ΚΥΑ για την πώληση των δέντρων των Χριστουγέννων εν μέσω πανδημίας, σκόρπισε αισιοδοξία στους ελατοπαραγωγούς.

«Τις επόμενες μέρες θα δείτε τις γνώριμες εικόνες με τα έλατα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, τη Βούλγαρη και άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης», αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης.

Οι ελατοπαραγωγοί είναι αισιόδοξοι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού η καλλιέργεια του ελάτου γίνεται στην περιοχή τους με στόχο τις πωλήσεις σε μία και μοναδική εποχή του χρόνου, που ξεκινά υπό κανονικές συνθήκες στα τέλη του Νοεμβρίου και λήγει λίγο πριν την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Για την Αθήνα έχουν ξεκινήσει μόλις επτά φορτηγά, όταν πέρυσι, τέτοιο καιρό, είχαν φύγει 24», σημειώνει στην Voria.gr ο Γιώργος Γιωρούδης, ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έλατα που θα διοχετευθούν στην αγορά θα είναι περίπου τα μισά σχέση με πέρυσι, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη χρονιά του κορωνοϊού είναι παρακινδυνευμένες, αφού ουδείς γνωρίζει πως θα συμπεριφερθεί το καταναλωτικό κοινό.

«Κόβονται ήδη κάποιες ποσότητες, αλλά μπορεί ο κόσμος να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να χρειαστεί να κοπούν και άλλα δέντρα για να ενισχυθεί η ποσότητα που εστάλη αρχικά», λέει κ. Ξάκης.

Σημειώνεται πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε ήδη το δέντρο από τον Ταξιάρχη που θα στολιστεί στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ αναμένεται η σχετική αδειοδότηση από τους δήμους ώστε να στηθούν τα προς πώληση δέντρα στα υπαίθρια σημεία.

Σύμφωνα με τους ελατοπαραγωγούς, οι τιμές θα κινηθούν σε λογικά επίπεδα, ανάλογα με τα μεγέθη των ελάτων και θα απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.