Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν φέτος τα πελαργάκια που γεννήθηκαν Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού

Παρόλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος την άνοιξη, ο αριθμός των ενεργών πελαργοφωλιών και των νεοσσών αυξήθηκαν

Περισσότερα πελαργάκια γεννήθηκαν φέτος σε σύγκριση με πέρσι στους οικισμούς του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση, για 16η χρονιά το προσωπικό του Παραρτήματος Χαλάστρας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε την άνοιξη καταγραφή των ενεργών φωλιών και των νεοσσών πελαργών στους οικισμούς πέριξ του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού.

Παρόλες τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν φέτος την άνοιξη, ο αριθμός των ενεργών πελαργοφωλιών αυξήθηκε σε 334 από 321 το 2022, όπως και των νεοσσών αντίστοιχα (380 το 2023 από 355 το 2022). Οι καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 54 οικισμούς πέντε νομών (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα).

Όπως τονίζεται στην ανάρτηση, το ευχάριστο νέο είναι πως στο Αιγίνιο αυξήθηκαν οι ενεργές φωλιές σε 46 από 37 και οι νεοσσοί σε 98 από 79. Στον Άσπρο του Κιλκίς επίσης αυξήθηκαν οι φωλιές σε 21, αλλά ο αριθμός των νεοσσών μειώθηκε κατά 32%. Στο Κλειδί Ημαθίας η κατάσταση παρέμεινε σταθερή με πέρυσι (24 φωλιές και 54 νεοσσοί).

Πλέον τα πελαργάκια έχουν μεγαλώσει και τα περισσότερα έχουν ξεκινήσει το μεγάλο –και επικίνδυνο- ταξίδι τους για την Αφρική.