Skip to main content

Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος: Χιλιάδες δρομείς από 46 χώρες θα πλημμυρίσουν τη Θεσσαλονίκη

Δρομείς από κάθε ήπειρο δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη αυτό το Σαββατοκύριακο - Τρεις συν μία σύντομες ιστορίες δρομέων

Χιλιάδες δρομείς από 46 χώρες θα συναντηθούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο για να συμμετάσχουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός της πόλης, στον 10ο και επετειακό Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης-ZeniΘ.

Δρομείς από κάθε ήπειρο, ακόμα και από μακρινές χώρες όπως η Αρούμπα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κόστα Ρίκα και το Τατζικιστάν, δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν δυναμικό "παρών" στη μεγάλη φθινοπωρινή γιορτή του αθλητισμού, που συμπληρώνει φέτος 10 του χρόνια και θα σηματοδοτήσει την πανηγυρική επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, φέτος ένα... after party θα περιμένει τους δρομείς και όχι μόνο μετά τον τερματισμό του Ημιμαραθωνίου.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του επετειακού 10ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 19:30) με αφετηρία επί της Πλατείας Ελευθερίας, καθώς επίσης τον δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (ώρα έναρξης 18:00) με αφετηρία στον Λευκό Πύργο και τον Δρόμο Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (ώρα έναρξης 21:30) με αφετηρία από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Κοινό σημείο τερματισμού για όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος θα είναι το Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα, την επόμενη μέρα, Κυριακή, θα διεξαχθεί για πρώτη φορά και ο Δρόμος του ενός μιλίου (Family Mile), με αφετηρία πλησίον της πύλης του ΟΛΘ.

Στο «Μίλι της Ελπίδας», στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν και όλοι όσοι θα έχουν αγωνιστεί το προηγούμενο βράδυ στον «Νυχτερινό», θα ηγηθεί η καταξιωμένη Μαραθωνοδρόμος και σύμβολο ζωής για τη γενναία μάχη της με τον καρκίνο, Σόνια Τσεκίνι. Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία, που απευθύνεται σε πρωταθλητές αλλά και σε όλη την οικογένεια, έχοντας φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με στόχο να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό και να προσφερθεί, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης», για την απόκτηση του συστήματος τομοσύνθεσης του ψηφιακού μαστογράφου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήλωσε αρχικά συντετριμμένος για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη και του Σταύρου Σαράφη.

Έπειτα, μιλώντας για τον Ημιμαραθώνιο τόνισε πως η πόλη προβάλλεται, ενισχύεται η εξωστρέφειά της καθώς χιλιάδες δρομείς από 46 χώρες θα συναντηθούν στους δρόμους. «Η φετινή διοργάνωση έχει και κοινωνικό αποτύπωμα εντονότερο από κάθε άλλη φορά καθώς το Σάββατο 15 Οκτωβρίου τρέχουμε για το "Χαμόγελο του Παιδιού" και την αναβάθμιση της μονάδας προληπτικής ιατρικής του οργανισμού "Ιπποκράτης, ενώ την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του νέου "Δρόμου του ενός Μιλίου"-ενός δρόμου για αθλητές αλλά και για όλη την οικογένεια- τρέχουμε μαζί με την "Ελπίδα" για την ενίσχυση του εξοπλισμού του ΑΧΕΠΑ στη μάχη κατά του καρκίνου», δήλωσε ο ίδιος. «Με την υποστήριξη των διοργανωτών έξι γήπεδα στις γειτονιές της πόλης ανακαινίστηκαν πέρυσι και παραδόθηκαν στους πολίτες. Αντίστοιχα οφέλη για την πόλη θα προκύψουν και φέτος με τη διοργάνωση να υποστηρίζει υποδομές και δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης:  Ένα γήπεδο 5Χ5 στην περιοχή της Τριανδρίας, ένα πάρκο σκύλων και ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα», είπε ο ίδιος.  

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» στη φετινή διοργάνωση και εξήρε τη σημασία της για τον αθλητισμό αλλά και την ίδια τη Θεσσαλονίκη.

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού, Νίκος Ζεϊμπέκης, ξεκίνησε την ομιλία του στέλνοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες του δύο φορές αργυρού Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη αλλά και του Σταύρου Σαράφη εξαίροντας το ήθος και τη συμβολή τους στον αθλητισμό.

Ο ίδιος μίλησε και για τις παράλληλες διοργανώσεις που θα τρέχουν μαζί με τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο. «Για πρώτη φορά θα διεξαχθεί νυχτερινός ημιμαραθώνιος σκάκι στο Δημαρχείο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, έπειτα από τον τερματισμό. Επίσης, για πρώτη φορά διοργανώνονται αγώνες ρόλερ για μικρούς και μεγάλους σε ένα μίλι για να διασφαλιστεί η ασφάλεια καθώς είναι η πρώτη φορά που συστήνεται στους Θεσσαλονικείς», σημείωσε ο αντιδήμαρχος.

Η πρόεδρος του ΜΕΑΣ Τρίτων, Χριστίνα Καραμίχου, φώναξε το σύνθημα του φετινού νυχτερινού ημιμαραθωνίου, «Τρέχουμε δεν κοιμόμαστε», ενώ μίλησε για τη σημασία ενός τέτοιου δρόμου.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου, Μαρία Καραγιάννη, έκανε αναφορά στον αθλητικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας που αποκτούν υπόσταση και μπορούν να αναπτυχθούν από την προσέλευση ατόμων για τον Μαραθώνιο. «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να στηρίξει αυτόν τον τουρισμό. Ο μαραθώνιος είναι μία γιορτή της πόλης, ένα διαμάντι που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και ελπίζουμε να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά»,  σημείωσε.

Μέσα από ιστορίες τριών ατόμων αλλά και κυρίως της μεγάλης αγωνίστριας της ζωής, Σόνια Τσεκίνι, δόθηκε το κοινωνικό μήνυμα του φετινού αλλά και κάθε Μαραθωνίου.

Η Σμαράγδα Μαντήλα στα 83 της έλαβε μέρος στα 5 χιλιόμετρα σε αγώνα το εξωτερικού και... κέρδισε χρυσό μετάλλιο. Έτσι, και φέτος δεν θα χάσει την ευκαιρία να τρέξει στον δρόμο των πέντε χιλιομέτρων. Η ίδια είπε πως ξεκίνησε από μετά τα 60 να τρέχει και τώρα έχει τρέξει 10 αγώνες. «Ανυπομονώ για αύριο», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Ιούλιος Άμποτ, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και δρομέας εδώ και χρόνια.  

«Τρέχω όσο περισσότερο μπορώ. Για αύριο δεν είμαι καλά προετοιμασμένος αλλά θα προσπαθήσω να κάνω έναν καλό χρόνο γιατί το αγαπώ», τόνισε.

Ο Γιάννης Σημαντήρας, από την πλευρά του, είπε πως ο νυχτερινός ημιμαραθώνιος «είναι ένας αγώνας που με ξανάβαλε στον αθλητισμό. Ο καθένας μας έχει τη δική του ιστορία και μπορεί ο καθένας να αποτελέσει πρότυπο», τόνισε ο ίδιος. «Ήθελα να πετύχω τη διά βίου άθληση και έτσι από την 1η Απριλίου 2003 τρέχω κάθε μέρα όπως και να είμαι 1.610 μέτρα», σημείωσε.

Τέλος, η αγωνίστρια στον Μαραθώνιο αλλά και στη ζωή, Σόνια Τσεκίνι, ανεβαίνοντας στο βήμα μίλησε για τη σημασία του αγώνα. «Παλεύω εδώ και δύο χρόνια με τον καρκίνο αλλά δεν το βάζω κάτω. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλους να συμμετάσχουν, όπως το κάνω και εγώ παρά την κάθε κάθε  αντιξοότητα», δήλωσε.