Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διακεκριμένοι επιστήμονες του απανταχού ελληνισμού στο Ιατρικό Συνέδριο του ΑΠΘ

Από σήμερα και μέχρι την Κυριακή πραγματοποιούνται το Aristotle Medical Forum και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που οργανώνει το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

Πώς ισιώνουμε τσαλακωμένες πρωτεΐνες για να αποφύγουμε αναπτυξιακές διαταραχές; Πώς μεγάλης κλίμακας αναλύσεις δεδομένων μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που κάνουμε στην κατανόηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη;

Όλα τα επιτεύγματα των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων θα συζητηθούν στο Aristotle Medical Forum και το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνει το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη από σήμερα και μέχρι την Κυριακή.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του τμήματος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Ιατρικής, Κυριάκος Αναστασιάδης, η φετινή θεματική του συνεδρίου είναι η Οδύσσεια από την κλασική στην ψηφιακή ιατρική, που είναι και το μέλλον. Όπως είπε, τόσο το φόρουμ, όσο και το ομογενειακό συνέδριο εντάσσονται στην προσπάθεια εξωστρέφειας του τμήματος Ιατρικής, επιστέγασμα του οποίου αποτελεί το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. «Προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά όλους τους Έλληνες γιατρούς, διάσημους επιστήμονες, μαζί με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τη βιομηχανία, τα υπουργεία σε όλο το κομμάτι βιοϊατρικής τεχνολογίας, γα γνωριμία, δικτύωση, συνεργασία και για να αναδείξουμε καινοτόμα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη θεματική που επιλέχθηκε, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή και περνάμε στην ιατρική ακριβείας, τονίζοντας πως «θέλουμε να προσπαθήσουμε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στη δημόσια υγεία, στη βιομηχανία.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ιατρικής ανέφερε πως είναι δύο. Ο πρώτος είναι να υπάρξει πραγματική δικτύωση, κάτι που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο με πολλά μνημόνια που υπογράφηκαν για πραγματικές συνεργασίες και ο δεύτερος είναι το brain gain.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής ελληνικών ιατρικών συλλόγων της διασποράς, χειρουργός Αλέξιος Θεοδώρου, επισήμανε πως το φόρουμ έχει ενισχύσει τους δεσμούς που έτσι κι αλλιώς ήθελαν να κρατήσουν με την πατρίδα τους οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού. «Θέλουμε να αποτελέσουμε μία σύνδεση της σημαντικά μεγάλης, ισχυρής και προηγμένης κοινωνίας των επιστημόνων», τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος είναι να γνωριστούν οι επιστήμονες μεταξύ τους και να υπάρξουν συνεργασίες και μεταφορά τεχνογνωσίας, που θα αποφέρουν οφέλη στην Ιατρική και στον Έλληνα πολίτη. Ο ίδιος ανέφερε πως περισσότεροι από 35 ομογενείς επιστήμονες έχουν με φυσική παρουσία, ενώ εκατοντάδες άλλοι θα συμμετάσχουν διαδικτυακά

Στην ευκαιρία που δίνει το ΑΠΘ να βρεθούν κοντά στην Ελλάδα οι ιατρικοί σύλλογοι της διασποράς αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Γιατρών στο Κεμπέκ του Καναδά, Ευαγγελία Αμιράλη. «Έχουμε μεγάλη επιθυμία να συντελέσουμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, να αναπτύξουμε μακροχρόνιες συνεργασίες κυρίως ιατρικής τεχνολογίας και επίσης στον τομέα παροχής κλινικών υπηρεσιών, που σήμερα πρέπει να είναι βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, όπως και η ιατρική φροντίδα πρέπει να είναι βασισμένη σε μέτρηση αποτελεσμάτων», ανέφερε.

Παράλληλα, με το φόρουμ και το ομογενειακό συνέδριο πραγματοποιείται και το 10ο πανελλήνιο συνέδριο βιοϊατρικής τεχνολογίας που συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Εταιρεία Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, επιστημονικό σωματείο που δραστηριοποιείται από το 1970 στην ελληνική επικράτεια και τελευταία τρία χρόνια συμπορεύεται στις διοργανώσεις του με το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Για στρατηγική συνεργασία έκανε λόγο ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, σημειώνοντας πως η τεχνολογική καινοτομία είναι πλέον στον πυρήνα της εξέλιξης του συστήματος υγείας και της φροντίδας υγείας.

Ο κ. Μπαμίδης ανέφερε πως στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότερα από 250 μέλη, πολλοί εκ των οποίων νέοι επιστήμονες. Επίσης, συμμετέχει ο ελληνικής καταγωγής Shafi Ahmed, ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο στο Time πριν από 6 χρόνια, καθώς μετέδιδε παγκοσμίως για πρώτη φορά ζωντανά τρισδιάστατες εγχειρήσεις από το Λονδίνο, που παρακολουθούνταν από 142.000 άτομα ταυτόχρονα, εκπαιδεύοντας δηλαδή 142.000 ειδικευόμενους ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο με εικονική πραγματικότητα. Επίσης, διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για το πώς μεγάλης κλίμακας αναλύσεις δεδομένων μπορούν να διορθώσουν τα λάθη που γίνονται στην κατανόηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη και να δώσουν καινούργιες στρατηγικές, αλλά και πώς διορθώνονται πρωτεΐνες για να προληφθούν αναπτυξιακές διαταραχές. «Τα δεδομένα καθορίζουν την παραγωγή τεκμηρίων και καθοδηγούν τις στρατηγικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Μπαμίδης, τονίζοντας πως έτσι είναι πλέον η σύγχρονη φροντίδα υγείας.