Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δημοπρατείται το πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας (φωτο+video)

Τι ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, στη γεμάτη συγκίνηση εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Τη δημοπράτηση του έργου μετατροπής της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης των Θεσσαλονικέων Εβραίων θυμάτων του ναζισμού ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατά την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος ανέφερε πως το πάρκο μνήμης ήταν το πρώτο έργο για το οποίο ζήτησε χρηματοδότηση στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του έργου, το οποίο χαρακτήρισε «ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του τρόμου». Τόνισε επίσης πως η πόλη δεν έχει εκπληρώσει το χρέος της στους ανθρώπους που χάθηκαν στα κρεματόρια και σε αυτούς που επέστρεψαν, ενώ χαρακτήρισε ύβρη το γεγονός πως η πλατεία δεν έχει αποδοθεί ακόμη στη συλλογική μνήμη.

Image

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα πως με την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης έγινε δυνατή η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα, εντός των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, στη δημοπράτηση του έργου. Το Πάρκο Μνήμης που θα δημιουργηθεί στη νέα πλατεία Ελευθερίας μαζί με το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αποτελέσουν δύο κορυφαία τοπόσημα που θα υπηρετούν τόσο την ανάγκη διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στο διηνεκές όσο και την ανάδειξη της αλήθειας του Ολοκαυτώματος, μιας αλήθειας που κάποιοι επιμένουν να αποκρύπτουν, να φαλκιδεύουν και να διαστρεβλώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η δημιουργία του πάρκου στην Πλατεία Ελευθερίας, τελευταίο σταθμό για τους σχεδόν 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης προτού οδηγηθούν και αφανιστούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μονοπώλησε τις ομιλίες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, τοπικών, και προξενικών αρχών της πόλης, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, του πρέσβη του κράτους του Ισραήλ Νόαμ Κατς, του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαιρέτησε την απόφαση του δημάρχου να επισπεύσει τις διαδικασίες για το έργο, ενώ σημείωσε πως η περιφέρεια εξασφάλισε πόρους για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Για την ημέρα μνήμης είπε πως αποτελεί μία «διαρκή υπενθύμιση του καθήκοντος που έχουμε να μην αφήσουμε ποτέ ούτε χαραμάδα στο τυφλό μίσος, στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία».

«Μπορούμε παντού να κάνουμε πάρκο αλλά μόνο σε ένα μέρος για να κλείσουμε την πληγή και να τιμήσουμε τους νεκρούς κι αυτό είναι εδώ», τόνισε ο κ. Τσούνης, αφήνοντας σαφείς αιχμές στην προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Ο ίδιος μίλησε και για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο, όπως είπε, θα σηματοδοτεί τον συλλογικό όρκο «Ποτέ ξανά».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ υπογράμμισε ότι το πάρκο μνήμης θα είναι τόπος συλλογικής εγρήγορσης και θα αναδεικνύει τις αξίες της ανοχής και της κατανόησης.

Εκ μέρους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά, δήλωσε πως αναμένει τις ενέργειες του νέου δημάρχου, λέγοντας πως οι Θεσσαλονικείς μοιάζουν να παρακολουθούν το ζήτημα της δημιουργίας του πάρκου μνήμης αμήχανοι και σιωπηλοί, όπως ήταν το μαύρο Σάββατο του '42.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία χαρακτήρισε το πάρκο μνήμης προσκυνηματικό τοπόσημο κι έκλεισε την ομιλία της με την ευχή «αυτή η πόλη να ξαναγαπήσει τους νεκρούς της».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, που, όπως είπε, έχει δεσμευθεί να εκπονήσει και ήδη επεξεργάζεται το περιεχόμενο ενός συνεκτικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού. «Αυτό θα συστηματοποιεί πολλές δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται επί σειρά ετών και θα προβλέπει νέες, με την εμπλοκή υπουργείων και άλλων φορέων, όπως προβλέπει και η πρώτη "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2021, για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής". Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών ορίζει συνεχώς, από το 2012, Ειδικό Εκπρόσωπο για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος», ανέφερε.

Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση στα θύματα και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων. Συγκίνηση προκάλεσε η στιγμή κατά την οποία μαθητές του εβραϊκού σχολείου άφησαν λουλούδια στο Μνημείου Ολοκαυτώματος.

Δείτε φωτογραφίες:

Image
Image
Image

 

Image
Image

 

Image
Image

 

Image
Image

 

Image
Image

 

Image