Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τους είπαν ότι τα παιδιά τους έμειναν από απουσίες λίγο πριν τις εξετάσεις

Γονείς ενημερώθηκαν μέσω μέιλ ότι τα παιδιά τους δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την τελευταία τάξη του Γυμνασίου λόγω απουσιών - Τι καταγγέλλουν

Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησαν μαθητές Γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη και οι γονείς τους. Δύο παιδιά έμειναν από απουσίες στην τρίτη Γυμνασίου στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην Ικτίνου, με τους γονείς αλλά και τον Σύλλογο Γονέων να κάνουν λόγο για σκληρή αντιμετώπιση από πλευράς του σχολικού ιδρύματος που, όπως λένε, δεν σεβάστηκε το ιδιαίτερο οικογενειακό υπόβαθρο των δύο εφήβων.

Όπως καταγγέλουν οι γονείς στη Voria.gr, και στις δύο περιπτώσεις οι γονείς ενημερώθηκαν μέσω ενός μέιλ, δύο μέρες πριν τις εξετάσεις, ότι τα παιδιά τους δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία την τελευταία τάξη του Γυμνασίου. Όμως, οι ιστορίες πίσω από τον 15χρονο και τη 14χρονη δείχνουν πόσο σκληρό μπορεί να είναι το γράμμα του νόμου, ακόμα και αν εφαρμόστηκε στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Όπως σημειώνει η μητέρα του αγοριού, ο γιος της κλήθηκε για δεύτερη φορά στην ίδια χρονιά να έρθει αντιμέτωπος με μία οδυνηρή κατάσταση. «Τον Φεβρουάριο χάσαμε τον μεγάλο μου γιο στην ηλικία των 19 ετών, ο οποίος ήταν επίσης μαθητής του σχολείου. Ο γιος μου, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αυτόν τον χαμό, με αποτέλεσμα να απουσιάσει αρκετό καιρό από τα μαθήματά του», εξηγεί η ίδια, ενώ προσθέτει πως η οικογένεια έλαβε βοήθεια συνολικά από πέντε ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και κοινωνικούς λειτουργούς. «Εγώ έκανα συνεδρίες με την ψυχολόγο του σχολείου, τη στιγμή που ο γιος μου έβλεπε τον ιδιώτη παιδοψυχολόγο που του παρείχε την απαραίτητη περίθαλψη. Τότε είχα ζητήσει και από την ψυχολόγο της Μέριμνας Παιδιού μία έκθεση που θα εξηγεί την κατάσταση του παιδιού μου για να μη μείνει στην ίδια τάξη, κάτι που δεν έγινε», πρόσθεσε.

Το τραγικό όμως της κατάστασης ήταν πως το παιδί δεν γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να δώσει εξετάσεις και έτσι όταν πήγε στο σχολείο ενημερώθηκε ότι έχει μείνει από απουσίες και δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει εξετάσεις. «Όταν γύρισε ο γιος μου στο σπίτι μού είπε πως "αν ήταν ο αδερφός μου εδώ, τίποτα δεν θα είχε συμβεί". Αυτά του τα λόγια με σόκαραν γιατί, μεταξύ άλλων, ήξερα πόσο προσπάθησε και διάβασε», λέει η μητέρα, που αναφέρει πως επαναπαύτηκε στο Δημόσιο και στους φορείς του αλλά όπως λέει απογοητεύτηκε. «Δεν γίνεται το παιδί μου να μείνει στην ίδια τάξη ενώ λίγο καιρό πριν έχασε τον αδερφό του, είναι άδικο», υπογραμμίζει.

Την ιστορία της 14χρονης κόρης της αφηγείται στη Voria.gr και η μητέρα της κοπέλας που έμεινε και αυτή από απουσίες. Η μητέρα, όπως λέει, μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της καθώς πήρε διαζύγιο από τον πρώην σύζυγό της νωρίτερα φέτος. Μάλιστα, το κορίτσι πήγε για πρώτη φορά σχολείο στο 2ο Γυμνάσιο εφέτος.

Η ίδια είχε δει το μέιλ του σχολείου και ενημερώθηκε ότι η κόρη της θα έμενε στην ίδια τάξη από τις τελευταίες ημέρες του προηγούμενου μήνα και ότι είχε προσκομίσει εκπρόθεσμα τα δικαιολογητικά που χρειαζόταν. «Το σχολείο δεν μας είχε ενημερώσει ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι παρακολούθησης των μαθημάτων, όπως η τηλεκπαίδευση, είτε να λάβει ειδική στήριξη», αναφέρει η ίδια, ενώ προσθέτει πως η κόρη της, που είναι ένα παιδί που διαβάζει, δεν μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός πως το σχολείο δεν σεβάστηκε την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

«Το σχολείο πρέπει να καταδείξει τη δέουσα ευαισθησία τουλάχιστον στην υπόθεση του αγοριού, που έχασε τον αδερφό του. Είναι τραγικό να μείνει στην ίδια τάξη ενώ έχει περάσει τόσα», προσθέτει, αναφερόμενη στην υπόθεση του 15χρονου.

Και στις δύο περιπτώσεις όπως αναφέρουν οι γονείς η μόνη οδός που μπορούν να ακολουθήσουν είναι η νομική. Δίνεται η δυνατότητα να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο για ακύρωση της απόφασης. Όμως, η κατάσταση αυτή απαιτεί, όπως λένε, ένα εξάμηνο και κόστη άνω των 1.000 ευρώ. «Θα έχουν φτάσει στα μέσα της επόμενης χρονιάς και ακόμα δεν θα ξέρουν για την απόφαση», λένε οι ίδιοι. «Δεν μας αφήνουν να υποβάλουμε μία ένσταση στο σχολείο», σημειώνουν.

Ο γραμματέας Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Χρήστος Σταματίου, καταγγέλλει από πλευράς του Συλλόγου το περιστατικό, ενώ καλεί τη διεύθυνση να λάβει θέση και να μην αφήσει αυτήν την αδικία να τελεστεί. «Τουλάχιστον το σχολείο πρέπει να μεριμνήσει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες στους μαθητές με μία σωστή ψυχολογική υποστήριξη και να μην τιμωρεί δύο παιδιά επειδή το ένα έχασε τον αδερφό του και το άλλο χώρισαν οι γονείς του», λέει.

Τι λέει η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας 

Πηγές της περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν στη Voria.gr πως ο περιφερειακός διευθυντής Θωμάς Μπαχαράκης έχει ήδη μιλήσει με τους γονείς για το ζήτημα, το οποίο βρίσκεται υπό διερεύνση. Όπως σημειώνουν, το αρμόδιο όργανο για αυτές τις υποθέσεις είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων. «Κάθε φορά πράττουν το δέον και δεν αφήνουν τα παιδιά να χάσουν την τάξη τους, αλλά αν ένα παιδί έχει αρκετά υπεράριθμες απουσίες δεν μπορεί να συνδράμει καταλυτικά», αναφέρουν.