Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019
x

ΟΡΙΑΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατακλύζονται από μετανάστες και πρόσφυγες, δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας - Καμπανάκι από ΕΑΥΘ

Συνάντηση με τον Διευθυντή της Δ/νσης Αλλοδαπών, Ταξίαρχο κ. Θωμά Φεύγα, πραγματοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης μαζί με εκλεγμένους αντιπροσώπους της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, μετά από επισκέψεις στα Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης της πόλης καθώς και τα έντονα παράπονα συναδέλφων τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.

«Για πολλοστή φορά μέσα στο τρέχον έτος, τα ΤΔΜ κατακλύζονται από μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα από διάφορα σημεία στον Έβρο και συλλαμβάνονται στην Θεσσαλονίκη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΑΥΘ και τονίζει πως «είναι απορίας άξιο, πως τα συγκεκριμένα άτομα διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και καταλήγουν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να τους εντοπίσει κανένας στην ενδιάμεση διαδρομή τους».

«Πλέον, η κατάσταση στα ΤΔΜ είναι οριακή και δεν τηρούνται ούτε στοιχειωδώς οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Οι υπηρετούντες αστυνομικοί καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες και ρισκάρουν ακόμα και την υγεία τους. Επιπλέον, στην υπάρχουσα κατάσταση προστίθενται καθημερινά οι απαιτήσεις της Γενικής για μέτρα, σκοπιές, και γενικότερα καθήκοντα αλλότρια προς το αντικείμενο της Υπηρεσίας» καταγγέλλουν οι αστυνομικοί.

«Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, παρά το γεγονός ότι για το μεταναστευτικό ζήτημα δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ και θα περίμενε κανείς ότι η Υπηρεσία που είναι άμεσα εμπλεκόμενη μ'αυτό, θα είχε όλο τον απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό για να εκτελέσει αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά της» συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνουν πως ζήτησαν από τον κ. Φεύγα να γνωστοποιήσει τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Υπηρεσία προς το Αρχηγείο σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο κ. Ταξίαρχος από πλευράς του, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημέρωσε ότι έχει αναφέρει στην Ηγεσία, εγγράφως αλλά και σε συσκέψεις, όλα τα προβλήματα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών. Επίσης, ανέφερε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι, με όσα αυτό συνεπάγεται. «Όπως μας δήλωσε, αναγνωρίζει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και την κατάσταση που επικρατεί, γι'αυτό το λόγο πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις στα ΤΔΜ, συνομιλώντας με το προσωπικό».

Για τη μόνιμη επίλυση στο πρόβλημα των υπεράριθμων κρατουμένων στα ΤΔΜ, επισήμανε ότι είναι αναγκαία η εξεύρεση χώρου όπου θα συγκεντρώνονται προσωρινά οι συλληφθέντες και εν συνεχεία θα μεταφέρονται σταδιακά στα ΤΔΜ για τις περαιτέρω απαραίτητες διαδικασίες. «Κάτι βέβαια το οποίο προσπαθεί η Υπηρεσία εδώ και μήνες αλλά δεν έχει καταστεί δυνατό» σχολιάζει η ΕΑΥΘ.

«Η πολιτική και φυσική Ηγεσία οφείλουν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στο μεταναστευτικό που ταλανίζει την χώρα μας εδώ και χρόνια. Με λύπη μας, διαπιστώνουμε επανειλημμένα ότι ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα έχει πέσει στις πλάτες λίγων χαμηλόβαθμων αστυνομικών ενώ την την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για ίδιον όφελος» υπογραμμίζουν οι αστυνομικοί και καταλήγουν: «Η 'Ενωση επισήμανε στον κ. Ταξίαρχο ότι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί άμεσα, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ενώ αν απαιτηθεί θα ζητήσει μέσω των νομικών συμβούλων της και την παρέμβαση της δικαιοσύνης ώστε να προστατεύσει τους συναδέλφους».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ