Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δράση στην Καλαμαριά ξυπνά... φαντάσματα του παρελθόντος (vid)

«Επόμενη Στάση: Απολυμαντήρια», είναι ο τίτλος της δράσης που αναφέρεται στην πρώτη υποδοχή των προσφύγων από το Καρς, την Μικρά Ασία και τον Πόντο

Έναν περίπατο στο ...παρελθόν θα κάνουν την Κυριακή μέλη μιας ομάδας που δραστηριοποιείται στις παραστατικές τέχνες, μαζί με όσους Θεσσαλονικείς επιθυμούν να φωτίσουν σκοτεινά σημεία της ιστορίας.

«Επόμενη Στάση: Απολυμαντήρια», είναι ο τίτλος της δράσης που αναφέρεται στην πρώτη υποδοχή των προσφύγων από το Καρς, την Μικρά Ασία και τον Πόντο, όταν έφταναν με βάρκες στην περιοχή ανάμεσα στο Παλατάκι και την Πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά. Εκεί ήταν εγκατεστημένα τα «Απολυμαντήρια», προκειμένου να ...καθαρίσουν τους ίδιους και τα υπάρχοντά τους. Λέγεται ότι συχνά η διαδικασία ήταν σκληρή και επώδυνη, ενώ πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί.

«Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ίχνος σε σχέση με τα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, αυτά τα κτήρια έχουν κατεδαφιστεί, ενώ δεν υπάρχει καν ένα μνημείο ή κάποιο μουσείο που να αναφέρεται στους ανθρώπους που μαρτύρησαν εκεί. Το μόνο που θυμίζει ότι κάποτε, έναν αιώνα πριν, βασανίστηκαν εκεί πρόσφυγες, είναι η στάση του ΟΑΣΘ στην οδό Ν. Πλαστήρα», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνοθέτιδα Κλαίρη Χριστοπούλου.

Η ίδια σκέφτηκε να γίνει μία σχετική δράση, την οποία υλοποιεί η ομάδα «Άνθρωπος στη θάλασσα». «Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτήν την ιδέα εδώ και δύο χρόνια περίπου, διάστημα στο οποίο δημιουργήσαμε κάποια βίντεο art, συνδέοντας κείμενα και ήχους από μαρτυρίες, σε συνδυασμό με σύγχρονο υλικό που σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε για παράδειγμα, μία αναφορά ενός μέλους ομάδας διάσωσης, «δένεται» με μία μαρτυρία για τους ανθρώπους που πνίγηκαν στην αποβάθρα της Σμύρνης επειδή υπερφορτώθηκε μία μαούνα. «Δημιουργήσαμε δηλαδή αυτή τη διασταύρωση των δύο χρόνων που συνομιλούν μεταξύ τους και αυτό θα είναι και το δρώμενο της Κυριακής», συμπλήρωσε.

Το βράδυ της Κυριακής λοιπόν, μέλη της ομάδας, εθελοντές και απλός κόσμος θα συγκεντρωθούν στη Στάση ΟΑΣΘ Απολυμαντήρια και θα «ταξιδέψουν» μέχρι την παραλία. «Ουσιαστικά δουλεύουμε πάνω στην έννοια της αποβάθρας, όπως είναι μία στάση λεωφορείου με την αναμονή και αντίστοιχα με τη φυσική κίνηση που έχει το σώμα όταν βρίσκεται μέσα σε ένα λεωφορείο ή πάνω σε ένα καράβι, όταν είσαι στριμωγμένος μέσα εκεί ή ακόμη και μέσα σε ένα αμπάρι πλοίου», επισημαίνει η κ. Χριστοπούλου, αποκαλύπτοντας τους συνειρμούς και τις αναφορές που θα έχει η δράση.

«Είναι γεγονός ότι παρόλο που δουλεύουμε τόσο καιρό πάνω στο υλικό, η δράση πυροδοτήθηκε από το πρόσφατο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου. Είναι μάλιστα συγκινητικό το πώς οι καλλιτέχνες αλλά και εθελοντές που δεν προέρχονται από το χώρο των παραστατικών τεχνών, προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν», αναφέρει.

Στην παραλία το δρώμενο θα συνεχιστεί με πρόζες και τραγούδια από τους ηθοποιούς της ομάδας. «Το φινάλε της δράσης θα δοθεί στην ακρογιαλιά με το άκουσμα ενός ήχου που είναι κάτι ανάμεσα σε μοιρολόι, προσευχή και νανούρισμα, ανάμεσα σε αναμμένα κεράκια», κατέληξε η κ. Χριστοπούλου. Η περιπατητική δράση θα ξεκινήσει από τη Στάση Απολυμαντήρια του ΟΑΣΘ στη Ν. Πλαστήρα την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 21:00 και θα ολοκληρωθεί στην παραλία της Αρετσούς.