Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή ο αρχιτέκτονας Απόστολος Παπαγιαννόπουλος – Αφήνει σπουδαίο τεχνικό και συγγραφικό έργο

Υπηρέτησε για 35 χρόνια ως διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης και είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ιστορία της πόλης και της Μακεδονίας

Σε ηλικία 85 χρόνων έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, ένας άνθρωπος του ταύτισε τη ζωή του με την διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ επιπλέον ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ιστορία της πόλης και της Μακεδονίας.

Ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Καρδίτσα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε επί 35 χρόνια ως διευθυντής στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για αρχιτεκτονικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Ασχολήθηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με την ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας, με τη μελέτη και ανάδειξη των μνημείων της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της, καθώς και με την προβολή και αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων του έγραψε πολλά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα «Το Χρονικό της ημέρας».

Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται: «Ρωσοαγγλογάλλοι - Οι δυνάστες του ελληνικού λαού στην προεπαναστατική Ελλάδα» (1981), «Ιστορία της Θεσσαλονίκης» (1982, 1997), «Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης» (1983), «Τα παιδιά του Δευκαλίωνα - Η Ελλάδα της προκλασικής εποχής» (1988), «Κατοχή - Εθνική Αντίσταση - Απελευθέρωση - Εμφύλιος» (1994), «Άγιον Όρος: επιχείρηση Αντώνιος Μπουλάτοβιτς» (ιστορικό μυθιστόρημα, 2000), «Το πέρασμα του Λαιμού» (ιστορικό μυθιστόρημα, 2003), «Θεσσαλονίκη... εν θερμώ - Ο συγκλονιστικός 20ός αιώνας της πόλης» (2009).

Η κηδεία του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου θα γίνει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στις 09:45 στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου