Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παρουσία Γεωργιάδη εγκαινιάστηκε η νέα ΜΕΘ της Πνευμονολογικής του Παπανικολάου (φωτο+videos)

Είναι ίσως μία από τις καλύτερες εντατικές μονάδες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που φτιάχτηκε με χρήματα της οικογένειας Μαρτίνου, είπε ο υπουργός Υγείας

Υπερσύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αναπνευστικών ασθενών απέκτησε η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Η μονάδα, η οποία δημιουργήθηκε με δωρεά ύψους 1 εκατ. ευρώ του Αθανάσιου και της Μαρίνα Μαρτίνου, εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Μάριου Θεμιστοκλέους.

Η νέα ΜΕΘ διαθέτει επτά κρεβάτια πλήρους εντατικής θεραπείας και δέκα κρεβάτια που κοινής νοσηλείας, τα οποία κατά τα διεθνή πρότυπα των σύγχρονων κλινικών είναι αναβαθμίσιμα. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον παραστεί ανάγκη, οι δέκα αυτές κλίνες μπορούν να γίνουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας, γιατί διαθέτουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό.

Για μια μονάδα ισάξια των πιο σύγχρονων της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός. «Με τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους ήρθαμε σήμερα εδώ στο Παπανικολάου να εγκαινιάσουμε τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Πνευμονολογική Κλινική, ίσως μία από τις καλύτερες εντατικές μονάδες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που φτιάχτηκε με χρήματα της οικογένειας Μαρτίνου, η οποία σταθερά ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μας έδωσε σήμερα ένα επιπλέον όπλο για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι μια μονάδα ισάξια των πιο μεγάλων μονάδων νοσοκομείων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα», δήλωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε για τη δωρεά τον Αθανάσιο Μαρτίνο, τον οποίο χαρακτήρισε ευεργέτη του έθνους και τόνισε πως δωρεές σαν κι αυτή «τις φροντίζουμε ώστε να πιάσουν τόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι το σημείο όπου η ζωή όσων νοσηλεύονται κρέμεται από μία κλωστή και πρόσθεσε ότι ο εξαιρετικός χώρος που δημιουργήθηκε θα βοηθήσει το προσωπικό που εργάζεται με πάθος και ο επαγγελματισμό να σώσουν ζωές.

Μιλώντας στην τελετή ο κ. Μαρτίνος ανέφερε πως συνδέθηκε με τη Βόρεια Ελλάδα στη θητεία του ως διοικητή του Αγίου Όρους, η οποία συνέπεσε με την πανδημία. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο πρώτος μοναχός που ασθένησε βαριά από κορωνοϊό νοσηλεύτηκε στη συγκεκριμένη κλινική του Παπανικολάου κι έπειτα από έναν μήνα κατάφερε να σωθεί.

Τιμητική πλακέτα έδωσε στον δωρητή η διευθύντρια της μονάδας, Γεωργία Πίτσιου, η οποία έκανε λόγο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Ένα βήμα πέρα από το όνειρο χαρακτήρισε τη μονάδα ο πρώην διευθυντής της κλινικής, καθηγητής Ιωάννης Κιουμής, ο οποίος αφυπηρέτησε πριν από περίπου τρία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο. «Δεν είναι απλώς ένα όνειρο, είναι ένα βήμα πέρα από το όνειρο, γιατί από τότε που ήμουν νεαρός γιατρός και βρέθηκα εδώ ονειρευόμουν αυτή η μονάδα να γίνει στον σωστό τόπο και με τις σωστές προδιαγραφές. Και χρειάστηκε η συμβολή του Θανάση Μαρτίνου, αυτού του εξαιρετικού ανθρώπου, για να γίνει αυτή τη δουλειά που πραγματικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Μας βοήθησε να αποκτήσουμε ένα καταπληκτικό εργαλείο που πράγματι θα βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους. Μέχρι τώρα κάναμε τη δουλειά μας όχι κάτω από τις βέλτιστες συνθήκες. Τώρα θα την κάνουμε με τις βέλτιστες συνθήκες κι αυτό είναι σίγουρο ότι θα έχει μία αντανάκλαση πάνω στην υγεία των ανθρώπων και στην τελική τους έκβαση», τόνισε ο κ. Κιουμής, συμπληρώνοντας ότι πλέον η κλινική ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα και συγκαταλέγεται στα καλύτερα κέντρα του κόσμου.

Image

 

Image
Image
Image