Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα

Στόχος των προγραμμάτων είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και την εικαστική παραγωγή

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους ετοίμασε και φέτος το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.

Στόχος του εικαστικού εργαστηρίου για παιδιά είναι αυτά να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.

Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο

 Εικαστικό Εργαστήριο για παιδιά 7-9 Ετών

Σάββατο 10:00-12:00

Διάρκεια: 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024 - 1 & 2 Ιουνίου 2024

Κόστος: 120 ευρώ, για 11 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους Α.Π.Θ., ανέργους, αδέλφια/φίλους.

Εργαστήριο Μουσικό-θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά από 7 έως 12 ετών

Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.

Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους, τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.

Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 - Κυριακή 17 Ιουνίου 2024

Ώρες: 13:30-15:30

Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες με μαθήματα Ιστορίας Τέχνης που αφορούν στον 19ο και 20ο αιώνα και υλοποιούνται στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος).

Τα δίωρα αυτά μαθήματα, απευθύνονται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν λίγο καλύτερα την τέχνη και την παραγωγή της κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Ο κύκλος αποτελείται από δεκατέσσερα (14) δίωρα μαθήματα κατά τη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ιστορικό πλαίσιο και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται η καλλιτεχνική έκφραση της κάθε περιόδου, θα εξοικειωθούν με τα καλλιτεχνικά ρεύματά της και θα ταξιδέψουν στις απαρχές της δημιουργίας διάσημων έργων μέσα από το χρώμα και το σχέδιο. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους, με μοναδική κοινή αφετηρία το ενδιαφέρον και τη διάθεση για εξερεύνηση της τέχνης.

Διάρκεια: Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 - Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ώρες: 19:300-21:30

Κόστος: 170 ευρώ, για 14 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους Α.Π.Θ, ανέργους, φίλους.

Η ιστορία του Τατουάζ στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος). Στην ενότητα Ιστορία του Τατουάζ θα παρουσιαστεί μια σύντομη επισκόπηση της τέχνης της δερματοστιξίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδρομή της από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τον 20ό αιώνα και να εξερευνήσουν τα αίτια που ωθούν διαχρονικά τους ανθρώπους στη διακόσμηση του σώματός τους. Παράλληλα, θα συζητηθούν οι κυρίαρχες αντιλήψεις γύρω από την τέχνη του τατουάζ, όπως επικράτησαν σε κάθε ιστορική περίοδο, αλλά και οι ερμηνείες των συμβόλων που εμφανίζονται τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνογραφικό τατουάζ.

1η συνάντηση: 13 Μαρτίου, 17:00-19:00

2η συνάντηση: 20 Μαρτίου, 17:00-19:00

Κόστος: 40 ευρώ, για τις δύο συναντήσεις. Δεν ισχύουν ατέλειες

Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/i-istoria-tou-tatouaz-stin-oikia-telloglou/  

Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, 2310991614, Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00.