Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος διευθυντής ταμείου για την υπεξαίρεση στον δήμο

Πρώην διευθυντής υποκαταστήματος του ΤΣΜΕΔΕ αφέθηκε ελεύθερος, μετά την απολογία του, για την υπόθεση υπεξαίρεσης από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του, ο πρώτος από τους 13 υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που κατηγορούνται για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρώην διευθυντή υποκαταστήματος του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος απολογήθηκε στην ειδική ανακρίτρια εγκλημάτων διαφθοράς για το αδίκημα της απιστίας.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την κατηγορία και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα. Κατά την απολογία, υποστήριξε ότι δεν είχε δόλο και ότι δεν μπορούσε να έχει γνώση για την υπεξαίρεση, επισημαίνοντας ότι πριν την μηχανοργάνωση ο έλεγχος γινόταν από τα κεντρικά γραφεία του Ταμείου, στην Αθήνα.

Ακολουθούν οι απολογίες άλλων δύο κατηγορουμένων - προϊσταμένων οικονομικών τμημάτων του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ). Με βάση το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά τα ασφαλιστικά ταμεία υπέστησαν συνολική ζημιά 7,2 εκατ. ευρώ, με υπαιτιότητα υπαλλήλων τους , από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι  προϊστάμενοι τμήματος διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι των ταμείων ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) και ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων). Οι παραπάνω φέρονται ότι γνώριζαν πως υπήρχαν εκκρεμότητες στις εισφορές του δήμου Θεσσαλονίκης, από το 1999 έως το 2008.

Για την υπεξαίρεση έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα οι πρώην διαχειριστής του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και γ.γραμματέας Μιχάλης  Λεμούσιας. Η δικογραφία για τις ευθύνες υπαλλήλων ΔΟΥ, στην ίδια υπόθεση, έχει τεθεί στο αρχείο καθώς αν και προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για τους εφοριακούς δεν διαπιστώθηκε δόλος.