Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένα debate για την ανάπλαση της ΔΕΘ στη Γειτονιά της Σβώλου

Τις απόψεις τους για το θέμα κατέθεσαν ο πολεοδόμος, Στράτος Μάνος, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.

Ένα debate για την ανάπλαση της ΔΕΘ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε πολίτες της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στη Γειτονιά της Σβώλου στο πλαίσιο του 7ου Δείπνου της Άνοιξης που οργανώθηκε έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Τις απόψεις τους για το θέμα κατέθεσαν ο Στράτος Μάνος, πολεοδόμος - χωροτάκτης και μέλος της κίνησης πολιτών «Η ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο», ο ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου και ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpο, Τάσος Τζήκας, στο Πάρκο Τσέπης που δημιούργησαν κάτοικοι της περιοχής έπειτα από τέσσερα χρόνια εργασιών.

Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε στα επιχειρήματα της Κίνησης Πολιτών η οποία διεκδικεί την μετεγκατάσταση του εκθεσιακού φορέα της πόλης στη δυτική Θεσσαλονίκη και προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση. Όπως είπε, η πρόταση της Κίνησης, την οποία υποστηρίζουν πολιτικά κόμματα και επιστημονικοί φορείς, είχε ως αφετηρία τη δραματική κατάσταση υπερδόμησης του κέντρου, την έλλειψη πρασίνου στη πόλη, την ατμοσφαιρική ρύπανση για την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα, αλλά και την έλλειψη χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Ο κ. Μάνος τόνισε πως η μετεγκατάσταση δυτικά έχει τριπλό στόχο: να προσφέρει πράσινο χώρο στο κέντρο, να δώσει προοπτική ανάπτυξης στον εκθεσιακό φορέα σε βάθος 50ετίας και να δημιουργήσει έναν αναπτυξιακό πόλο στην ομολογουμένως παραμελημένη δυτική Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογήρου ανέφερε πως εδώ και πολλά χρόνια οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ έιναι όχι μόνο απαρχαιωμένες και ανεπαρκείς, αλλά και μη προσπελάσιμες όταν η έκθεση είναι κλειστή, κάτι που δεν θα αλλάξει αν μεταφερθεί δυτικά. Ο καθηγητής σημείωσε πως στο σχέδιο του Εμπράρ ο άξονας της περιοχής της ΔΕΘ και πανεπιστημίου περιελάμβανε κατά προτεραιότητα ανοιχτούς χώρους, αλλά και δράσεις, Όπως είπε, κάποια από τα βασικά στοιχεία στοιχείου διατηρούνται, καθώς κρατιούνται πράσινοι διάδρομοι απαραίτητοι ώστε να διατηρείται η επικοινωνία μεταξύ της θάλασσας και του βουνού.

Ο κ. Καλογήρου τόνισε πως ο χώρος της ΔΕΘ δεν μπορεί να είναι μόνο για αναψυχή και πρόσθεσε πως, παρότι η πιο βιώσιμη λύση θα ήταν η μετεγκατάσταση στα ανατολικά, κοντά στο αεροδρόμιο, η αρχιτεκτονική πρόταση που επιλέχθηκε είναι αξιόλογη.

Απαντώντας στα επιχειρήματα της Κίνησης Πολιτών, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpο, Τάσος Τζήκας, ανέφερε πως η απόφαση για μετεγκατάσταση στη Σίνδο ήταν μεν σωστή λόγω διεκδίκησης EXPO, όμως ελήφθη χωρίς μελέτη. Εξήγησε ότι η πρώτη μελέτη του 2011 που έγινε έχοντας ως παραμέτρους την ποιότητα ζωής στην πόλη, τη βιωσιμότητα έκθεσης και την οικονομία της πόλης, έδειξε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο. Ειδικά για το ζήτημα της ποιότητας ζωής σημείωσε ότι στη έκταση υπάρχουν 37 κτήρια παλιά με ενεργειακά και λειτουργικά προβλήματα και μηδενικό πράσινο. Όπως είπε, με βάση τη μελέτη το 50% της έκτασης θα καταλαμβάνουν ελεύθεροι χώροι για τους πολίτες, με τα 60 στρ. να είναι πάρκο.