Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εντός του 2023 μονάδα φροντίδας για ασθενείς με εγκεφαλικό στο Παπανικολάου

Η μονάδα θα διαθέτει τρία κρεβάτια, τα οποία θα συνοδεύονται και από μόνιτορ τελευταίας τεχνολογίας και θα νοσηλεύονται ασθενείς με εγκεφαλικό.

Ειδική μονάδα αυξημένης φροντίδας για ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και απαιτούν άμεση θρομβόλυση είναι έτοιμη να λειτουργήσει η Γ΄ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μέσα στο 2023.

Η μονάδα θα διαθέτει τρία κρεβάτια, τα οποία θα συνοδεύονται μάλιστα και από μόνιτορ τελευταίας τεχνολογίας, για να παρακολουθούνται συνεχώς οι ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μονάδα αυτή συστήνεται για ν α εξυπηρετώνται πιο γρήγορα ασθενείς που έχουν μεταβεί στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και χρήζουν άμεσης θρομβόλυσης.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, διευθυντής στη Γ΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ στο Παπανικολάου, Δημήτρης Κάζης, η θρομβόλυση είναι μία διαδικασία κατά την οποία χορηγείται ενδοφλέβια ένα φάρμακο που βοηθά στην άμεση βελτίωση του ασθενή αλλά στο να μην μείνουν κάποια κινητικά προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χορήγηση εντός 4,5 ωρών από τη στιγμή του επεισοδίου.

«Μέχρι πρόσφατα η διαδικασία γινόταν στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου και αργότερα οι ασθενείς μεταφέρονταν στη Νευρολογική κλινική. Όμως, με την πανδημία και τις ελλείψεις στη ΜΕΘ κρίθηκε απαραίτητη η σύσταση μίας μονάδας που αποτελείται από εξειδικευμένες υλικοτεχνικές δομές και θα μπορούν να νοσηλευτούν όσο κρίνεται απαραίτητο. Επίσης, οι ασθενείς που έχουν κάνει θρομβόλυση δεν διασωληνώνονται, σε αντίθεση με όσους είναι στις ΜΕΘ, που επηρεάζει την ψυχολογία τους», σημείωσε ο ίδιος.

Τα μόνιτορ προσφέρουν τη δυνατότητα συνεχούς και στενής παρακολούθησης, ενώ στα γραφεία των γιατρών και των νοσηλευτών θα υπάρχει κεντρικός σταθμός για να ελέγχουν κάθε στιγμή την κατάσταση της υγείας των ασθενών.

«Σε κάθε εφημερία μας δεχόμαστε περίπου οκτώ με δέκα περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Όσοι ασθενείς φθάνουν εγκαίρως στο νοσοκομείο θα μπορούν να νοσηλευτούν στη μονάδα», σχολίασε ο ίδιος.

Ο ίδιος είπε πως σημαντική ήταν η στήριξη της Διοίκησης του Παπανικολάου στην αγορά των μόνιτορ και τόνισε πως πριν μπουν σε λειτουργία θα προηγηθεί εξειδικευμένη ενημέρωση του προσωπικού.