Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επέστρεψαν τα σάρωθρα στην καθημερινότητα, καθαρίζονται οι δρόμοι

Με τα δέκα νέα ηλεκτρικά σάρωθρα επιτέλους άρχισε να γίνεται ουσιαστικός καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δέκα καινούργια ηλεκτρικά σάρωθρα πεζού χειριστή απέκτησε ο δήμος Θεσσαλονίκης και ήδη χρησιμοποιούνται καθημερινά στη μάχη της καθαριότητας σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Σε συνδυασμό με τα παλιά σάρωθρα, με οδηγό, που επίσης έχουν ξαναβγεί στους δρόμους της πόλης, αποκαταστάθηκε ένα ζήτημα, που επί πολλά χρόνια ήταν στην επικαιρότητα της καθημερινότητας της πόλης, δεδομένου ότι τα σάρωθρα είχαν... εξαφανιστεί.

Ο οδοκαθαρισμός στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει η διοίκηση, εκσυγχρονίζεται και περνά σε νέα εποχή.

Τα καινούργια σάρωθρα παραλήφθηκαν τον Μάιο και έχουν ενταχθεί έκτοτε στον καθημερινό προγραμματισμό της υπηρεσίας καθαριότητας. Όπως πληροφορείται από τον δήμο η Voria.gr, έχει γίνει κατανομή τους στις δημοτικές κοινότητες και επιχειρούν καθημερινά σε όλες τις γειτονιές, σε πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια.

Είναι εμφανής η δουλειά που γίνεται άλλωστε στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου το έλλειμμα από την απουσία των σαρώθρων ήταν εμφανές πριν από την πανδημία ακόμη...

Τα δέκα νέα σάρωθρα έχουν αθόρυβη λειτουργία, προσφέρουν σχολαστικό καθαρισμό και απορροφούν τα ελαφρά απορρίμματα (από φύλλα και αποτσίγαρα μέχρι κουτάκια αναψυκτικών κ.ά.). Επίσης, είναι φιλικά στο περιβάλλον, όπως γίνεται αντιληπτό και η χρήση τους είναι πολύ απλή, καθώς μοιάζει με αυτή της ηλεκτρικής σκούπας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου «αποτελούν ένα καινοτόμο και εξειδικευμένο εργαλείο, που διευκολύνει σημαντικά τη δουλειά και των ίδιων των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ οι χειριστές τους δεν καταπονούνται σωματικά».

Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι τα σάρωθρα είναι ένα μόνο μικρό μέρος της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται σε κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας και η οποία είναι διαρκής (πρώτοι υπόγειοι κάδοι, αναδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας, ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κτλ.).

Τα σάρωθρα πάντως για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έχουν επανεμφανιστεί στην καθημερινότητα της πόλης και τα αποτελέσματα είναι εμφανή ειδικά στους πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες και πάρκα και εκτός από τον κλασικό καθαρισμό που προσφέρουν καθαρίζουν και τη... ρετσινιά που έχουν κολλήσει διάφοροι στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντάς τη «βρώμικη πόλη»... Δυσανάλογα μεγάλη προσφορά και αποτέλεσμα σε σύγκριση με την αξία τους και απόδειξη πώς μικρές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν μεγάλα αποτελέσματα.