Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ο Ηλίας Μόσιαλος 

«Πιθανόν να έχουμε μια νέα πανδημία τα επόμενα χρόνια - Να μην εφησυχάζουμε», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος 

Σε μια λιτή αλλά με υψηλούς συμβολισμούς τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής η αναγόρευση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συγκινημένος φόρεσε το διάσημο που του παρέδωσε ο Κυριάκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και έλαβε τον έπαινο από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.

Image

Ο διακεκριμένος καθηγητής στο πλαίσιο της βράβευσης δήλωσε ότι η τιμή προς το πρόσωπο του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς γίνεται από το ένα διεθνώς διακεκριμένο πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα επισήμανε ότι έχει και μια βαθύτερη συναισθηματική βαρύτητα για τον ίδιο καθώς όπως είπε οι γονείς του είναι απόφοιτοι του ΑΠΘ καθώς ο πατέρας του τελείωσε την φιλοσοφική και η μητέρα του την νομική. 

Ο καθηγητής ο οποίος προσέφερε τις πολύτιμες επιστημονικές του γνώσεις στην παγκόσμια κοινότητα υπογράμμισε ότι είναι πιθανόν τα επόμενα χρόνια να προκύψουν αντίστοιχα φαινόμενα με τον κορωνοϊό κυρίως λόγο της κλιματικής αλλαγής και της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών από αγροτικές σε αστικές περιοχές ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου. «Ο συγχρονισμός που θα υπάρχει στις μεγαλουπόλεις θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες, επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, να μελετάμε τα δεδομένα. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις κυρίως από τις κυβερνήσεις των χωρών των G 20, G 7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να μελετάμε τις μεταβολές σε οικογένειες ιών, να είμαστε σε θέση να δούμε αν πρόκειται να προκύψει ένας νέος ιός για τον οποίο δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του για να τον αντιμετωπίσουμε είτε με φαρμακολογικές παρεμβάσεις, νέα εμβόλια, είτε με άλλες παρεμβάσεις που μπορεί να πάρει η διεθνής κοινότητα έτσι ώστε να σταματήσουμε στην αρχή το ξεκίνημα μιας νέας πανδημίας. Δεν πρέπει να επαναπαυομαστε επειδή περάσαμε αυτό που περάσαμε και να θεωρήσουμε ότι μπορεί να ξανά γίνει σε 100 χρόνια, γιατί μπορεί να γίνει σε 5, σε 10». 

Image

Απαντώντας σε ερώτηση της Voria.gr για το αν το εθνικό σύστημα υγείας στη χώρα μας ενισχύθηκε μετά την πανδημία και αν είμαστε ακόμη ευάλωτοι ήταν κατηγορηματικός: Είμαστε ακόμη ευάλωτοι σε κάποια απειλή. Νομίζω ότι ήρθε πλέον η ώρα να περάσουμε σε νέο εθνικό σύστημα υγείας. Το ΕΣΥ ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ικανοποιώντας τις ανάγκες της εποχής. Εκ τότε έχουν γίνει λίγες αλλαγές και στη διοίκηση του και στη δομή και στη διάταξη του. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για ένα νέο ΕΣΥ. Πρώτα και κύρια αυτό θα πρέπει να είναι δημόσιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρόλος για τον ιδιωτικό τομέα αλλά μέσα σε ένα ενιαίο κανονιστικο πλαίσιο όπου δημόσιος και ιδιωτικός τομέας όσο αφορά την παροχή των υπηρεσιών θα παρέχουν τις υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο για τους πολίτες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική πρόσβαση των πολιτών. Η χρηματοδότηση όμως του συστήματος θα πρέπει να είναι κυρίως δημόσια όπως και ο ρυθμιστικός έλεγχος του συστήματος να είναι δημόσιος».

 

Στην τελετή αγόρευσης παραβρέθηκε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Απόστολος Αποστολίδης, ο Κυριάκος Αναστασιάδης πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής, κοσμήτορες, καθηγητές και φοιτητές της ιατρικής σχολής.

Image