Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μνημείο των Ηρώων στη Νέα Ελβετία αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Υψηλάντη (φωτο)

Τι θα περιλαμβάνει το Μνημείο που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στη Νέα Ελβετία ως φόρος τιμής στον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας- Πρόσκληση και σε Πούτιν

Μνημείο των Ηρώων αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στη συμβολή της Ρωσίας στην ανεξαρτησία της Ελλάδας σχεδιάζεται να τοποθετηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το Μνημείο των Ηρώων θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Νέας Ελβετίας, στη Χαριλάου,  ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε τα εγκαίνια να πραγματοποιηθούν στις 24ης Μαρτίου, μία μέρα πριν την επέτειο της ελληνικής Επανάστασης.

Την κατασκευή του Μνημείου έχει αναλάβει ο δήμος Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» πτεράρχου ε.α. Γεωργίου Τσαλουχίδη, και η οποία έγινε αποδεκτή, τόσο από τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ, όσο και από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η προεργασία της δημιουργίας του Μνημείου είχε πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο, όταν και αποστολή από την Αγ. Πετρούπολη επισκέφθηκε τον δήμο Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωσης 20 ετών από την αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

«Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του δήμου Θεσσαλονίκης με την Αγία Πετρούπολη, στην εθιμοτυπική συνάντηση που έγινε τον Δεκέμβριο, τέθηκε η πρόταση για τη δωρεά μνημείου αφιερωμένπου στον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικάσιες για να γίνει αποδεκτή η δωρεά και αφού πρώτα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο», σημειώνει στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού Στεφανία Τανιμανίδου.



Πώς θα είναι το μνημείο, τι σχεδιάζεται για τα εγκαίνια

Το Μνημείο των Ηρώων κατά κύριο λόγο θα είναι αφιερωμένο σε μια ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, στον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη αλλά και στη γενικότερη συμβολή των Ρώσων στην Παλιγγενεσία.

Αναμένεται να περιλαμβάνει μετάλλια που θα απεικονίζουν τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, το οικόσημο της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Πετρούπολης αλλά και έναν άγγελο από τον καθεδρικό ναό Πέτρου και Παύλου. Θα υπάρχει ακόμη και ένας σταυρός στο επάνω μέρος του, ενώ όλα τα γράμματα του μνημείου θα είναι χρυσά.

Το Μνημείο θα είναι ύψους 7,5 μέτρων, βάρους 27 τόνων και βάση πλάτους 5x5 μέτρων με τα σκαλοπάτια με υλικό κατασκευής τον γκρι γρανίτη, ενώ υπάρχει σχεδιασμός ώστε να τοποθετηθούν web κάμερες για να μπορεί να απολαύσει ο καθένας από όποιο σημείο και εάν βρίσκεται το μνημείο.



Για τα εγκαίνια που θα έχουν τη μορφή πανηγυρικής τελετής, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Γεώργιος Τσαλουχίδης, σχεδιάζεται να έρθει χορευτικό συγκρότημα και μπάντα από την Αγία Πετρούπολη. Ο τελικός σχεδιασμός αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, η Ένωση Ποντίων Αξιωματικών έχει προτείνει ο μελλοντικός σταθμός μετρό που θα ανοίξει στο σημείο να πάρει το όνομα του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ συζητείται πρόταση και για τη μετονομασία της Νέας Ελβετίας σε κάτι που θα συνδέεται θεματικά με το μνημείο που θα ανεγερθεί, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να αποτελέσει έναν χώρο μνήμης και επιβεβαίωσης των σχέσεων Θεσσαλονίκης και Αγίας Πετρούπολης (άλλωστε, ο δρόμος δίπλα ακριβώς στο σημείο που θα ανεγερθεί το μνημείο λέγεται οδός Υψηλάντου).

Παράλληλα, έχει μεταφερθεί το αίτημα προς την κυβέρνηση της Ρωσίας στα εγκαίνια να δώσει το «παρών» ο πρόεδρος Πούτιν, ενώ θα πρσοκληθεί φυσικά το σύνολο της πολιτικής στρατιωτικής ηγεσίας των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων αναμένεται να γίνουν και άλλες εκδηλώσεις για τη συμβολή της Ρωσίας και του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην Ελληνική Επανάσταση στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Στην πρωτεύουσα μάλιστα η Ένωση θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου με βασικό θέμα την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Πώς θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη το μνημείο

Η κατασκευή του Μνημείου πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη με πόρους του εκεί δήμου και η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη προσδιορίζεται ανάμεσα στις 10 με 14 Μαρτίου.

Το Μνημείο θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη με πλοίο το οποίο αναμένεται να συνοδεύεται από πλοίο του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Έπειτα και από πρόταση της Ένωσης, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και την ενδεχόμενη ανάπλαση του σημείου που θα τοποθετηθεί το μνημείο, σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών, αναμένεται να αναλάβει ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.