Skip to main content

Όταν η τέχνη συναντά την τεχνολογία: Έρχεται ψηφιακή έκθεση στη Θεσσαλονίκη για το έργο του Dali (φωτο+video)

Μέσα από οθόνες 3D επιφάνειας 400 τ.μ. και virtual reality, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στο ιδιοφυές μυαλό του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου και των έργων του

H μοναδική και καινοτόμα έκθεση για τα διάσημα έργα του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου Σαλβαντόρ Νταλί, Dali Cybernetics: The Immersive Experience, η οποία αξιοποιεί τη χρήση σύγχρονων μέσων τεχνολογίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, στην αποθήκη Γ στο λιμάνι της πόλης.

Πρόκειται για μια ψηφιακή παρουσίαση στη λογική της εικονικής πραγματικότητας και των δωματίων virtual reality, με την έκθεση να εστιάζει στο πάθος του Ισπανού καλλιτέχνη για τις επιστήμες. Άλλωστε, όπως έλεγε ο ίδιος, «επειδή εγώ γίνομαι καμία φορά ζωγράφος, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαι καλλιτέχνης. Το πραγματικό μου ενδιαφέρον είναι οι Κυβερνοεπιστήμες, η κβαντική φυσική και η βιολογία».

Η αποθήκη Γ του λιμανιού θα διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορέσουν, μέσα από οθόνες 3D επιφάνειας τετρακοσίων τ.μ. και virtual reality, να ταξιδέψουν στο μυαλό μιας ιδιοφυΐας και των έργων του.

Η περιήγηση έχει διαχωριστεί σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες και θα έχει διάρκεια 50-70 λεπτά έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορέσει να βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία σε έναν συνδυασμό τέχνης και τεχνολογίας.

Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτοποριακές παραγωγές των τελευταίων ετών, που εισέρχεται στο metaverse και στόχο έχει να αναδείξει τα περίφημα έργα του θρυλικού καλλιτέχνη, ενσωματώνοντάς τα στην AI πραγματικότητα.

Παράλληλα θα υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια και προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σαλβαντόρ Νταλί.

Ο Παύλος Μητσόπουλος, παραγωγός της έκθεσης, επισήμανε ότι χρησιμοποιούνται τα τελευταία μέσα της τεχνολογίας η οποία δίνει τη δυνατότητα περιήγησης σε έναν κόσμο σε 360 μοίρες και σε όλο το φάσμα του οπτικού πεδίου.

H έκθεση Dali Cybernetics: The Immersive Experience έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο και θα ανοίξει τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη στις 29 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως της 29 Ιουνίου.

Image

Ο Σταύρος Χατζηιωαννίδης, αρχιτέκτονας και υπεύθυνος διαμόρφωσης του χώρου, σημείωσε ότι η αποθήκη Γ επιλέχθηκε καθώς είναι ένας εμβληματικός χώρος και αγαπητός στον κόσμο. Σημείωσε δε ότι η έκθεση βάζει τη Θεσσαλονίκη στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης.

Το κόστος του εισιτηρίου θα είναι 15 ευρώ για τους ενήλικες, 12 ευρώ για φοιτητές και ανέργους και 5 ευρώ για παιδιά από 5 ετών.

Η έκθεση γίνεται με την άδεια του Foundation Gala Salvador Dali και τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.