Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έρχονται οι... ghost kitchens - Ποια είναι η νέα τάση στην εστίαση

Πώς η κουζίνα... φάντασμα δημιουργεί νέα δεδομένα στην εστίαση - Σε ποιες περιοχές υπάρχει κινητικότητα, πού κινούνται οι τιμές

Οι νέες τάσεις που αναδείχθηκαν την περίοδο της πανδημίας στον κλάδο της εστίασης, καθώς αποτελεί έναν από τους πλέον λαβωμένους εκείνης της περιόδου, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώθηκε αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έχoυν αναδιαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό την εικόνα του.

Πλέον ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, η... κουζίνα-φάντασμα έρχεται και στη Θεσσαλονίκη και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη δυναμική του ντελίβερι, μιας υπηρεσίας που ήρθε για να μείνει. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνον, ανέπτυξαν και αναπτύσσουν συνεργασίες με πλατφόρμες delivery, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στο καταναλωτικό κοινό.

Οι ghost kitchens - επίσης γνωστές και ως cloud kitchens ή dark kitchens - είναι εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονται γεύματα αποκλειστικά για παράδοση στο σπίτι, κατά συνέπεια δεν χρειάζονται κεντρικές πιάτσες για να αυξήσουν το πελατολόγιο τους  και ως εκ τούτου ούτε ακριβά ενοίκια σε εμπορικούς δρόμους.

Στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα για πρώην βιοτεχνικούς χώρους, αλλά και αποθήκες για την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Τέτοιες περιπτώσεις συναντώνται στο πολεοδομικό συγκρότημα, για παράδειγμα στην περιοχή του πάρκου Κρήτης, αλλά και δυτικότερα στην περιοχή του Εύοσμου, στη Σίνδο, όπως και στο Καλοχώρι. Συνήθως πρόκειται για μεγάλους χώρους άνω των 500 τμ, όπου οι ενδιαφερόμενοι αναπτύσσουν τις κουζίνες...φαντάσματα βασιζόμενοι στο delivery. Η τιμή ενοικίασης του τμ για τέτοιους χώρους στα δυτικά της πόλης διαμορφώνεται από 4 έως 7 ευρώ. Σε κάποιες,  μάλιστα, περιπτώσεις, οι εν λόγω επιχειρήσεις προμηθεύουν και μικρά καταστήματα εστίασης, που επίσης βασίζονται εν πολλοίς στο delivery και το take away.

Μάλιστα όπως λένε γνώστες του χώρου υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών - πελατών τέτοιων επιχειρήσεων που παραγγέλνουν καθημερινά το... σπιτικό τους φαγητό καθώς δεν έχουν τη διάθεση ή το χρόνο για να μαγειρέψουν.

Για τάση που όσο περνά ο καιρός θα αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο μιλώντας στη Voria.gr, o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως για κάποιους στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μία νέα επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς διαθέτοντας το κεφάλαιο μπαίνουν σε ένα νέο χώρο παράλληλα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Η ιστορία των dark kitchens

Πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, για να ξεπηδήσουν στην Ευρώπη λίγο καιρό αργότερα, ενώ στην Ελλάδα εμφανίστηκαν μετά το 2020. Κουζίνες μόνο για take-away προϋπήρχαν, όμως ήταν τέτοια η ορμή με την οποία το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού, άλλαξε τον τομέα της εστίασης και της τροφοδιανομής, που θεωρήθηκε από πολλούς μια έξυπνη επιχειρηματική δραστηριότητα που θα εκμεταλλευόταν την ακμάζουσα «οικονομία των apps» και των πλατφορμών ντελίβερι και θα περιόριζε και τα κόστη ενός παραδοσιακού εστιατορίου.

Ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας κουζίνας, είναι το Kitopi με έδρα το Ντουμπάι. Το Kitopi αυτοσυστήνεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης cloud κουζίνας της Μέσης Ανατολής και κάνει κινήσεις για να επεκταθεί στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η startup ετοιμάζει φαγητό για περίπου 100 εστιατόρια σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων διεθνών αλυσίδων όπως η Pizza Express. Με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους παρασκευάζει πάνω από 200.000 γεύματα την εβδομάδα.