Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταστροφές από την πλημμύρα στις Συκιές

Το ΚΚΕ πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αποκατάσταση των καταστροφών από την πρόσφατη πλημμύρα στις Συκιές.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος για την αποκατάσταση των καταστροφών από την πρόσφατη πλημμύρα στην περιοχή των Συκεών, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτής Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, «σε οδούς όπως στην Καραβαγγέλη και την Τσακάλωφ οι κάτοικοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές σε σπίτια και υπόγεια, καθώς έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα και μηχανές παρασύρθηκαν. Επίσης, κατέρρευσε τοιχίο με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να σαρώσουν πέτρες και υλικά στη γύρω περιοχή, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα στατικότητας του κτηρίου. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στην οδό Ρήγα Φεραίου, κυρίως σε καταστήματα της περιοχής, με εμπορεύματα και εξοπλισμό να καταστρέφονται εντελώς».

Αναλυτικά η ερώτηση-κοινοβουλευτική παρέμβαση:
    
«Σε χείμαρρους μετατράπηκαν για ακόμη μια φορά πολλοί δρόμοι στην περιοχή των Συκεών του Δήμου Νεάπολης Συκεών στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με τη πρόσφατη (5/9/2022) νεροποντή, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα.

Σε οδούς όπως στην Καραβαγγέλη και την Τσακάλωφ οι κάτοικοι υπέστησαν τεράστιες ζημιές σε σπίτια και υπόγεια, καθώς έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και άλλα αντικείμενα καταστράφηκαν, αυτοκίνητα και μηχανές παρασύρθηκαν. Επίσης, κατέρρευσε τοιχίο με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να σαρώσουν πέτρες και υλικά στη γύρω περιοχή, ενώ τίθεται και σοβαρό ζήτημα στατικότητας του κτηρίου. Μεγάλες ζημιές καταγράφηκαν και στην οδό Ρ. Φεραίου, κυρίως σε καταστήματα της περιοχής, με εμπορεύματα και εξοπλισμό να καταστρέφονται εντελώς.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν τρεις μόλις μέρες μετά τις εικόνες που παρακολουθήσαμε με τον διανομέα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή. Ωστόσο, κανένα μέτρο προετοιμασίας δεν είχε παρθεί από κράτος και δημοτική αρχή. Ενώ ήταν γνωστό ότι θα ερχόταν μεγάλη νεροποντή, για παράδειγμα, δεν είχαν καθαριστεί ούτε τα φρεάτια στην οδό Καραβαγγέλη, η οποία μάλιστα έχει πλημμυρίσει 5 φορές τα τελευταία χρόνια.

Οι κάτοικοι μόνοι τους προσπαθούσαν για ώρες μόνο με τα χέρια τους και τη βοήθεια της πυροσβεστικής, η οποία προφανώς άργησε πολύ να φτάσει, αφού είχε να αντιμετωπίσει κλήσεις για πάνω από 500 αντλήσεις υδάτων στην πόλη, ενώ αναγκάστηκαν ακόμα και να πληρώσουν συνεργείο από την τσέπη τους για να απομακρύνουν τα νερά.

Τεράστιες και εγκληματικές είναι οι ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης (περιφερειακή και δημοτική αρχή), καθώς, ενώ η κατάσταση είναι γνωστή, δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.
   
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

 - Να γίνει άμεση και πλήρης καταγραφή των ζημιών και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και να απαλλαχθούν από τα δημοτικά τέλη.

- Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

- Να προχωρήσουν άμεσα μελέτες και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής και ευρύτερα».

Πηγή φωτογραφίας: 902.gr