Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Flyover: Στην Εγνατία Οδός ΑΕ η λειτουργία του περιφερειακού μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατηρεί την ευθύνη για τη συντήρηση της Περιφερειακής Οδού - Ποιες αρμοδιότητες αναλαμβάνει η Εγνατία

Στην «Εγνατία Οδός ΑΕ» ανατέθηκε η λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Ο.) στο τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών), για το διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του Flyover.

Η Εγνατία Οδός αναλαμβάνει την εύρυθμη, ομαλή και ασφαλή λειτουργία του δρόμου, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξακολουθεί να διατηρεί την ευθύνη για τη συντήρηση του δρόμου (ασφαλτοστρώσεις, στηθαία, κ.ά.).

Η σχετική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου επισημαίνει ότι η Εγνατία Οδός αναλαμβάνει τον έλεγχο κυκλοφορίας στην ανοικτή οδό και στη σήραγγα, καθώς και στους κόμβους και στους κλάδους αυτών, τη διενέργεια περιπολιών ασφαλείας, τη διάθεση μηχανημάτων έργου και την παροχή συνδρομής προς τις Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για τη διαχείριση κυκλοφορίας με συμβατικά και τηλεματικά μέσα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε. θα προχωρά σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκτελούνται οι εργασίες του Flyover, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του, το έργο της αναβάθμισης, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 14-5-2027, όπως υπενθυμίζει και η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Τα συνεργεία της Εγνατία Οδός ΑΕ θα φροντίζουν ώστε να εκκαθαρίζονται τάχιστα τα συχνά συμβάντα ελάσσονος εμβέλειας που δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, να απομακρύνονται ακινητοποιημένα οχήματα και εμπόδια που παρακωλύουν την ομαλή κυκλοφορία, να παρέχεται συνδρομή προς τις Υπηρεσίες Εκτάκτων Αναγκών για την ταχεία αντιμετώπιση συμβάντων μείζονος εμβέλειας και γενικότερα να πραγματοποιείται έλεγχος και διαχείριση της κυκλοφορίας με στόχο την μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της χωρητικότητας της οδού.

Όπως τονίζεται «η Εγνατία Οδός Α.Ε. διαθέτει την τεχνογνωσία, τα μέσα και τους πόρους που απαιτούνται για τη σωστή και με ασφάλεια, λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης», για όσο διάστημα γίνονται οι εργασίες για το Flyover.