Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φόβοι για μπαράζ απολύσεων σε τουρισμό-επισιτισμό

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητούν να μη γίνουν απολύσεις στον κλάδο και να επαναπροσληφθούν όσοι εργάστηκαν το 2019 ως εποχιακοί

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό στη Βόρεια Ελλάδα είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι περιμένοντας να επιστρέψουν στην εργασία τους σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων του εν λόγω κλάδου σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική Κυριάκο Τσιαούση.

Όπως είπε ο ίδιος σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, «από το πρώτο ξέσπασμα του ιού οι εργοδότες του κλάδου δεν δίστασαν να απολύσουν εργαζόμενους, να αλλάξουν συμβάσεις, να μειώσουν μεροκάματα, να επιβάλλουν μονομερώς άδειες και πολλά ακόμη. Αυτό το έκαναν απο την πρώτη στιγμή παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια τα κέρδη τους κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».

Μάλιστα επισήμανε πως πολλοί εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό έμειναν εκτός έκτακτων επιδομάτων καθώς απασχολούνταν με συμβάσεις μιας ημέρας, ή και ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιαούση, ακόμα πιο ζοφερό προβλέπεται το μέλλον για τους εργαζόμενους τη θερινή σεζόν καθώς πολλές είναι οι επιχειρήσεις που είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου, είτε θα ανοίξουν με λιγότερο προσωπικό.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ κατήγγειλε επιχειρηματίες σε τουρισμό και επισιτισμό που ακολουθούν εκβιαστική λογική σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, εις βάρος όπως είπε των εργαζομένων που βλέπουν τον κίνδυνο των μειωμένων απολαβών και των εκ περιτροπής θέσεων εργασίας να έρχεται.

Τα μέλη του Συνδικάτου προγραμματίζουν κινητοποίηση για αυτόν τον λόγο έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης που θα γίνει στις 28 Μαΐου.

Μεταξύ άλλων ζητούν να μη γίνουν απολύσεις στον κλάδο, να επαναπροσληφθούν όσοι εργάστηκαν το 2019 ως εποχιακοί, να υπάρχουν μέσα προστασίας και να μη εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία.