Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιατί μετατίθεται χρονικά η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας

Η περίοδος ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών που δεν μεταφράστηκε σε αλλαγή πολιτικής ουσίας της Τουρκίας, οι συναντήσεις των ΥΠΕΞ στην Άγκυρα και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Η χρονική μετατόπιση από τον Οκτώβριο προς το τέλος του έτους τής συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας- Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη ήταν αναμενόμενη.

Και τούτο διότι ο Οκτώβριος είναι μήνας εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεύτερον διότι μια τέτοια συνεδρίαση πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη, ειδικά εάν οι δύο χώρες θέλουν να προχωρήσουν στην υπογραφή κάποιων συμφωνιών.

«Αφενός τον Οκτώβριο στην Ελλάδα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφετέρου χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου. Ένα τέτοιο συμβούλιο ασχολείται με διάφορες συμφωνίες, στο παρελθόν είχαν τεθεί διάφορα θέματα, έως και σύνδεση μιας σιδηροδρομικής ταχείας μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης κ.ά. Όλα αυτά είναι θέματα που για να φτάσουμε να κάνουμε αυτή τη συνεδρίαση και να έχουμε υπογραφές συμβάσεων χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία. Χρειάζονται κάποιες εβδομάδες και πιθανολογώ ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνεδριάσει Νοέμβριο-Δεκέμβριο», είπε στη Voria.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Έως τότε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα κάνουν κάποια σημαντικά βήματα, καθώς σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 5 Σεπτεμβρίου επίκειται η συνάντηση στην Άγκυρα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί όπως έχει ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και τη μεθοδολογία επανεκκίνησης του διαλόγου των δύο πλευρών.

Πέραν τούτων όμως ιδιαίτερη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά είναι η ανακοινωθείσα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται 18-20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μια μακρά περίοδο έντασης βρίσκονται στο πεδίο της ηρεμίας που ξεκίνησε μετά από τους φονικούς σεισμούς στη γείτονα χώρα. Οι συναντήσεις των δύο πλευρών αποτυπώνουν το κλίμα αυτό, αν και οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμα μακριά από την επίλυση των διαφορών τους.

«Συνεχίζεται το κλίμα ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών. Προσπαθούμε να μπούμε σε μια κανονικότητα που σημαίνει να μιλούν μεταξύ τους δύο γειτονικές χώρες χωρίς αυτό να αποτελεί είδηση. Βέβαια είμαστε ακόμα στο ότι αποτελεί είδηση ότι θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο διότι ακόμα έχουμε νωπή στη μνήμη μας την ένταση της προηγούμενης περιόδου. Είμαστε μακριά από το να μιλάμε για επίλυση, μπορούμε όμως να πούμε ότι φαίνεται να υπάρχει διάθεση προκειμένου να υπάρξει αν όχι επίλυση τουλάχιστον μια καλή ομαλοποίηση των σχέσεών μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διάλογος των δύο χωρών γίνεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και στη συνέχεια τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Ωστόσο, αυτή η περίοδος ηρεμίας που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν έχει αποτυπωθεί σε αλλαγή στάσης της γείτονας χώρας σε θέματα πολιτικής ουσίας αλλά οπωσδήποτε, όπως επισημαίνεται, έχουμε φύγει από τις ακραίες ρητορικές που είχαν εκφραστεί από τους γείτονες, όπως «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» ή «θα στείλουμε τα typhoon», τους τουρκικούς πυραύλους.

«Το να καθόμαστε στο τραπέζι του διαλόγου είναι κάτι σημαντικό. Νομίζω ότι έχουμε μια μικρή στροφή, αν όχι πολιτική σίγουρα επικοινωνιακής τακτικής της Τουρκίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στο Ουκρανικό και στο ότι η Τουρκία προσπαθεί και πάλι να βρει ρυθμούς επαναπροσέγγισης με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.