Skip to main content

Θεσσαλονίκη- Golden Visa: Έρχεται αύξηση από 500.000 στις 800.000 ευρώ - Αναστάτωση στην κτηματαγορά

Αυξάνεται το όριο, υπό το φόβο της «φούσκας» - Για μπλόκο στις επενδύσεις κάνουν λόγο οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων

Θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η κατάθεση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για την Golden Visa, που προβλέπει την αύξηση του ορίου από 500.000 σε 800.000 ευρώ, για την αγορά ακινήτων από ξένους τρίτων χωρών σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, μεταξύ αυτών, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική.

Την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Golden Visa έχει συμβάλει στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και θέλουν να περιορίσουν την αγορά κατοικιών από ξένους - πριν οι τιμές φτάσουν σε επίπεδα που θα δημιουργήσουν μία τεχνητή «φούσκα» σε διάφορες περιοχές της χώρας -και, παράλληλα, να δώσουν, όπως λένε, διέξοδο στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι άνθρωποι της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη εμφανίζονται προβληματισμένοι με την εξέλιξη αυτή.

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν στη Voria, η ζήτηση για Golden Visa στη Θεσσαλονίκη ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένη. Η πρόσφατη μάλιστα αύξηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πέρυσι το καλοκαίρι το όριο από τις 250.000  διπλασιάστηκε στις 500.000 ευρώ), έστρεψε, όπως λένε, τους ενδιαφερόμενους σε άλλες περιοχές της πόλης, με την Καλαμαριά και τη Θέρμη να παρουσιάζουν ενισχυμένη κινητικότητα την ώρα που στο παρελθόν δεν κατέγραφαν ενδιαφέρον.

«Οι εν δυνάμει επενδυτές στράφηκαν σε οικονομικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου το όριο είχε παραμείνει στις 250.000. Στο κέντρο της πόλης η ζήτηση με την αύξηση του ορίου στις 500.000 ευρώ φρέναρε. Η λογική της αύξησης του ορίου είναι να βοηθηθεί η εγχώρια ζήτηση και να μην ανέβουν περαιτέρω οι τιμές των ακινήτων» αναφέρει μιλώντας στη Voria, o  δικηγόρος Θάνος Χαριστός, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Nexus υπογραμμίζοντας πως η επικείμενη νέα αύξηση του ορίου έρχεται ως συνέχεια της πανευρωπαϊκής τάσης για περιορισμό ή και κατάργηση του προγράμματος Golden Visa.

Δημιουργείται αλαλούμ

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, οι συνεχείς αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα δημιουργούν αλαλούμ, αποτυπώνοντας «τον λάθος σχεδιασμό από την πλευρά της πολιτείας». Παράλληλα  αναρωτιούνται ποιος ο λόγος της μεταβατικής αύξησης (των 500.000 ευρώ) της Golden Visa, την ώρα που, όπως εκτιμούν, είχε σχεδιαστεί η εκτόξευση του ποσού στις 800.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην αγοράζει κανείς …στην Ελλάδα, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ένας ελκυστικός οικονομικά προορισμός. Συνέπεια αυτού, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε άλλες αγορές.

«Κατά 70% μειώθηκε η ζήτηση ακινήτων που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που το όριο αυξήθηκε στις 500.000 ευρώ» εκτιμά ο Βλαδίμηρος Χανουκάεβ, πρόεδρος της Ακίνητα Market (πρώην Greece.Ru Αναπτυξιακή Ακινήτων ΑΕ) υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αύξηση της Golden Visa «επιδρά αρνητικά στην οικονομία. Για τους ξένους επενδυτές η αγορά ακινήτου μέσω της Golden Visa είναι το πρώτο βήμα για να πάρουν την άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Συχνά κάποιοι αγοράζουν ένα ακίνητο και εν συνέχεια προχωρούν και σε αγορά δεύτερου ή κάνουν επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα».

«Αν τους περιορίσουμε τη δυνατότητα τότε τους στρέφουμε σε άλλες αγορές. Η αύξηση του ορίου αποτελεί ταφόπλακα για το πρόγραμμα της Golden Visa καθώς το ενδιαφέρον θα εκμηδενιστεί» καταλήγει ο κ. Χανουκάεβ.

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθεί το όριο στις 800.000 ευρώ

Στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως είναι ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη και άλλες, το όριο για την αγορά ακινήτων θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Στις υπόλοιπες περιοχές που το ενδιαφέρον είναι πιο περιορισμένο το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα φημολογείται πως δεν αποκλείεται να ανέβει σε 400.000 ευρώ, ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση για «χρυσή επένδυση» το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία για τη Golden Visa, έχουν εισρεύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα με το ύψος τους την περίοδο 2021-2023 να ξεπερνά τα 4,3 δισ. ευρώ και τις εγκεκριμένες αιτήσεις από τους ξένους να φτάνουν τις 7.387.