Skip to main content

Θεσσαλονίκη: H Εκκλησία να δώσει το οικόπεδο για νηπιαγωγείο, ζητούν οι κάτοικοι για το «ιερό» φιλέτο στη Νέα Παραλία (φωτο+video)

Οι κάτοικοι της περιοχής, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «η Εκκλησία να δώσει το οικόπεδο για Σχολείο» και «Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλες πολυκατοικίες» προχώρησαν σε διαμαρτυρία το απόγευμα του Σαββάτου

Να χτιστεί το νηπιαγωγείο στο οικόπεδο της Εκκλησίας -επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου 17 και Β. Χατζή 2- στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για την ανέγερση πολυκατοικίας ζητούν οι κάτοικοι του 5ου Κοινοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. 

Οι κάτοικοι της περιοχής, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «η Εκκλησία να δώσει το οικόπεδο για Σχολείο» και «Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλες πολυκατοικίες» προχώρησαν σε διαμαρτυρία το απόγευμα του Σαββάτου μπροστά ακριβώς από το οικόπεδο και φώναξαν πως ο χώρος πρέπει να γίνει σχολική στέγη και, συγκεκριμένα, να χτιστεί το νηπιαγωγείο.

Η κόντρα αυτή κρατάει χρόνια, καθώς το οικόπεδο που ανήκε στην Εκκλησία χαρακτηρίστηκε το 1988 ως χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου, ωστόσο η Εκκλησία προσέφυγε σε άρση της απαλλοτρίωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής αποζημίωσης από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την προσφυγή της Εκκλησίας και έγινε άρση της απαλλοτρίωσης το 2003. Το 2005 η Εκκλησία της Ελλάδος αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε το οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο. Η τροποποίηση έγινε με την αρ. 40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και συντελέστηκε ο αποχαρακτηρισμός που ζητούσε η Εκκλησία.

Δείτε σχετικά - Θεσσαλονίκη: Μήλον της έριδος «ιερό» φιλέτο στη Νέα Παραλία - Νέος διαγωνισμός από την εκκλησία, νηπιαγωγείο ζητούν οι κάτοικοι

Σημειώνεται πως, όπως είχε γράψει η Voria.gr, το τελευταίο διάστημα τρέχει διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 22 Μαρτίου και δημοπρατούσα αρχή την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος

Η Ρωξάνη Κωστατζίκη, μέλος της Πρωτοβουλίας των Κατοίκων του 5ου Κοινοτικού Διαμερίσματος και κάτοικος της περιοχής είπε πως αυτό που θέλουν είναι να επαναχαρακτηριστεί το οικόπεδο της Εκκλησίας σαν χώρος σχολικής χρήσης, σαν νηπιαγωγείο. «Το συγκεκριμένο οικόπεδο, που είχε πάρει στα χέρια της η Εκκλησία έχοντας ανταλλάξει κάτι βοσκοτόπια, είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα ως νηπιαγωγείο, το οποίο μάλιστα, είναι και το τελευταίο αδόμητο στην περιοχή. Ο δήμος είχε καθυστερήσει την αποζημίωση και έτσι πήγε πάλι στα χέρια της Εκκλησίας», σημείωσε και τόνισε πως στην περιοχή υπάρχει μεγάλη στέρηση σχολικής στέγης. «Το πιο κοντινό νηπιαγωγείο είναι στο ημιυπόγειο του δημαρχείου και έχει και κάποια kibo σε προαύλια άλλων σχολείων, υψηλότερων βαθμίδων. Στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν χώροι για να στεγάσουν τα σχολεία αλλά εδώ έχουμε έναν αδόμητο χώρο, χαρακτηρισμένος ως κατάλληλος για νηπιαγωγείο. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειες κανενός μας», σχολίασε και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι της περιοχής δραστηριοποιούνται ακούραστα από το 2008 για να αλλάξει η κατάσταση. «Ήδη έχει δημοσιευτεί διαγωνισμός στον οποίο η Εκκλησία καλεί τους εργολάβους για να έρθουν να το πάρουν για να κτίσουν μία οικοδομή αλλά εμείς δεν το θέλουμε αυτό», τόνισε. «Το προηγούμενο διάστημα κάναμε μία παρουσίαση εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ήρθε και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας αλλά αυτός είπε πως δεν χρειάζεται δημόσιο νηπιαγωγείο για την περιοχή, καθώς πάνε σε ιδιωτικά», πρόσθεσε, ενώ είπε πως έχουν ζητήσει συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, αλλά και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη, χωρίς, ωστόσο, όπως λέει να έχουν λάβει θετική απάντηση. «Οι δήμαρχοι και το Δημοτικό Συμβούλιο φαίνεται να είναι θετικά διακείμενοι αλλά επικαλούνται πως δεν υπάρχουν χρήματα και η νέα διοίκηση είπε πως βρήκε άδεια ταμεία και δεν έχει να πληρώσει απαλλοτριώσεις», είπε. 

Στην κινητοποίηση των κατοίκων συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος τόνισε πως η δημοτική παράταξη κατέθεσε ερώτηση για τη σχολική στέγη ευρύτερα στον δήμο Θεσσαλονίκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε σχέση και με το θέμα των αποχαρακτηρισμών. «Έχουν αποχαρακτηριστεί πολλά οικόπεδα εδώ και 15-20 χρόνια και ο λόγος ήταν πως οι δήμοι δεν είχαν τα χρήματα που απαιτούνταν από την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων. Ο νόμος πλέον έχει αλλάξει και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους δήμους, γιατί ακόμα και αν αποχαρακτηρίσουν ένα ακίνητο θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να έχουν έτοιμα τα χρήματα, δημιουργώντας τον κίνδυνο πολλοί χώροι να χαθούν οριστικά και αμετάκλητα για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης», σχολίασε και είπε πως λείπουν ήδη 70 νηπιαγωγεία από τον δήμο για να διεξάγεται σωστά η δίχρονη υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση. «Οι χώροι δεν υπάρχουν και αυτοί που υπάρχουν, χάνονται, όπως αυτό το οικόπεδο. Είμαστε στο 2024 και υπάρχουν κτήριο σχολείου από τα τέλη του 19ου αιώνα», τόνισε. «Δεν έχει να κάνει μόνο με αβελτηρίες, την οποία πρέπει ο λαός να την απορρίψει, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της γης», είπε και χαρακτήρισε δίκαιο και λογικό το αίτημα των κατοίκων. «Ο δήμος οφείλει να εξαντλήσει τις δυνατότητες», υπογράμμισε. 

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής και μέλος της Νέας Αριστεράς, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μίλησε για τις μάχες που δινόταν με την Εκκλησία και αναφέρθηκε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2010 παρουσία των κατοίκων και του εκπροσώπου της Εκκλησίας όπου, όπως είπε, έγιναν πολλές αποκαλύψεις. «Άτομα που μεγάλωσαν στους κόλπους της Εκκλησίας μίλησαν για το οικόπεδο και είπαν πως ήταν παράλογο που ακόμα δεν είχε γίνει κάτι σε αυτό. «Η Εκκλησία σε αυτήν την πόλη έχει πάρει φιλέτια με αντάλλαγμα μπαΐρια (σσ. άγονο κομμάτι γης)». Ο ίδιος υποστήριξε πως η Εκκλησία, ενώ θέλει να κάνει κουμάντο σε όλα αλλά και στην Παιδεία, συμπεριφέρεται σαν εχθρός της. «Αν όντως υποστήριζε την Παιδεία, έπρεπε αυτός ο χώρος ήδη να είναι νηπιαγωγείο», είπε. «Ο δήμος φαίνεται πως δεν θέλει να συγκρουστεί με το εκκλησιαστικό κατεστημένο της πόλης αλλά κανονικά θα έπρεπε να ζητήσουν από την Εκκλησία να παραχωρηθεί δωρεάν. Δεν γίνεται να κάνουν real estate με τέτοιους χώρους. Ο χώρος μέχρι να γίνει το οτιδήποτε θα μπορούσε να αποκατασταθεί αλλά ούτε αυτό δεν έγινε», σχολίασε. Για το θέμα σχετικά με τον επαναχαρακτηρισμό οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης θέμα ο κ. Μηταφίδης είχε καταθέσει το 2019 και ερώτηση στη Βουλή. 

Δείτε φωτογραφίες:

Image
Image
Image

 

Image