Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι γίγαντες της Σαρδηνίας επιστρέφουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο διευθυντής του Μουσείου Μενχίρ στο Λακόνι θα δώσει διάλεξη για τον αρχαίο μεγαλιθικό πολιτισμό της Σαρδηνίας και τα μυστήρια με τους γίγαντες.

Ο αρχαίος πολεμιστής με όλο τον εξοπλισμό του, επέστρεψε στη βάση του, στη Σαρδηνία, αλλά το ενδιαφέρον του κοινού για τον μεγαλιθικό πολιτισμό που άκμασε στο νησί, φέρνουν στη Θεσσαλονίκη τον διευθυντή του Μουσείου Μενχίρ από την πόλη Λακόνι, Τζιόρτζιο Μουρού για μία διάλεξη που θα δώσει απόψε το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το ΑΜΘ φιλοξένησε σε συνεργασία με τα μουσεία της Σαρδηνίας το προηγούμενο διάστημα την περιοδεύουσα έκθεση «Σαρδηνία Μεγαλιθικό Νησί. Από τα μενxίρ στα νουράγκι: ιστορίες από πέτρα στην καρδιά της Μεσογείου» και η διάλεξη διοργανώνεται στον απόηχο της έκθεσης αυτής στις 18.30.

Η παρουσίαση του Τζιόρτζιο Μουρού έχει στόχο να φωτίσει τις απαρχές της αγαλματοποιίας στο νησί της Σαρδηνίας στην εποχή του Χαλκού (3.200-2.400 π.Χ.) και την εξέλιξή της κατά τη Νουραγκική περίοδο (1.800-900 π.Χ.), στην τελευταία φάση της οποίας παίρνουν μορφή οι γνωστοί γίγαντες του Mont’e Prama, ενώ θα τον προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Mont’e Prama, Άντονι Μουρόνι.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα προβληθεί ταινία μικρής διάρκειας, με ελληνικούς υπότιτλους και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Οι τάφοι domus de Janas (σπίτια των νεράιδων ή των μαγισσών) της Νεολιθικής και Χαλκολιθικής περιόδου, τα εμβληματικά ειδώλια των μητέρων-θεών, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των νουράγκι, με τις εντυυπωσιακές ταφές, γνωστές ως «ταφές των γιγάντων», όλα ενός μακρινού πολιτισμού από το νησί της Σαρδηνίας, γέννησαν θρύλους και ιστορίες μυστηρίου.

Ο μεγαλιθισμός – η πρακτική της κατασκευής κτηρίων με πέτρες- είναι το νήμα που ξετυλίγει την ιστορία της Σαρδηνίας κι εξακολουθεί να σηματοδοτεί το τοπίο του πολιτισμού μέσα από την κληρονομιά του Νουραγκικού πολιτισμού, στην οποία περιλαμβάνονται 7000 πύργοι, γνωστοί ως «νουράγκι».

Τα εντυπωσιακά «νουράγκι», χτισμένα σε τεράστιους αριθμούς από το 1800/1600 π.Χ. και μετά, με ογκόλιθους βασάλτη, τραχείτη και γρανίτη, απαντώνται σε ποικίλες μορφές και λειτουργίες, αλλά όλοι μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική επιλογή, αυτή των θολωτών πύργων. Πολλές συζητήσεις και ερμηνείες έχουν δοθεί για τις πολλαπλές λειτουργίες τους: αποθηκευτικοί χώροι, τάφοι ή χώροι λατρείας . Αν πάντως ήταν τάφοι, εξαιτίας του επιβλητικού τους μεγέθους στο συλλογικό φαντασιακό συνδέονταν με την πεποίθηση ότι χτίστηκαν για γίγαντες.

Αυτά και άλλα πολλά θα αποκαλύψει στην απογευματινή διάλεξη ο Τζιόρτζιο Μουρού, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με την αποστολή της ομάδας μπάσκετ Ντιναμό Σάσαρι, που αντιμετωπίζει αύριο στις 19.30 τον ΠΑΟΚ στο Paok Sports Arena για τη δεύτερη αγωνιστική του Basketball Champions League. Μέλη της αποστολής αναμένεται να παρακολουθήσουν την ομιλία του διευθυντή του μουσείου Μενχίρ, ενώ όπως έγινε γνωστό οι παρουσιάσεις για τον μεγαλιθικό πολιτισμό της Σαρδηνίας γίνονται σε κάθε πόλη εντός ή εκτός του νησιού, όπου αγωνίζεται η ομάδα Ντιναμό Σάσαρι.

Πηγή Φωτογραφιών: Nicola Castangia