Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η μορφή μίας κακοποιημένης γυναίκας από 6.000 λουλούδια στην Αριστοτέλους

Συμβολική δράση από τον δήμο Θεσσαλονίκης και την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η μορφή μίας κακοποιημένης γυναίκας με ένα συμβολικό «Χ» στο στόμα σχηματίστηκε σε έναν από τους χώρους πρασίνου στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών που γιορτάζεται σήμερα 35 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα μοιράστηκαν 17 κυκλάμινα σε γυναίκες όσες και οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα μέσα στο 2022.

Η δράση ξεκίνησε από τη Δευτέρα με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος η οποία και σχημάτισε στην καρδιά της πόλης, σε μια ζώνη πρασίνου 135 τ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, τη μορφή μίας κακοποιημένης γυναίκας με λουλούδια.

Για τη δημιουργία της φυτεύτηκαν 6.000 φυτά σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς.

Η δράση κινηματογραφήθηκε από δύο φοιτητές της Σχολής Κινηματογράφου του ΑΠΘ, τη Νίνα και τον Σταύρο, την οποία και ανάρτησαν στο YouTube.

 

Παράλληλα, η Artelot Media μέσω της καινοτόμου εφαρμογής «Artelot» και με τη χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας παρουσίασε μία συμβολική ιστορία κατά της κακοποίησης των γυναικών.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που παρουσίασε ο founder της εφαρμογής, Παναγιώτης Μελιάδης, μέσω της εφαρμογής και την κάμερα του κινητού αποτυπώνεται μία σκηνή με μία κακοποιημένη γυναίκα και δύο άνδρες που συμβολικά έχουν μεγαλύτερο ύψος και απεικονίζουν τον τρόμο που βιώνει κάθε γυναίκα.

Υπενθυμίζεται πως με προσφορά της Αντιδημαρχίας Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Νιάρχος, επισκέπτες και δημότες μπορούν μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής να παρακολουθήσουν επιπλέον 25 ιστορίες επαυξημένης πραγματικότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε πως δεν περιμένουμε αυτές τις ημέρες για να ασχοληθούμε και να δράσουμε. Η βία κατά των γυναικών έχει πολλές μορφές στην εργασία, στο σπίτι. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για αυτήν την προσπάθεια. «Προσπαθούμε όλοι να δράσουμε εμείς από πλευράς μας με την ψυχολογική υποστήριξη και τις δομές. Σήμερα συμβολικά με αυτή τη δράση αλλά και καθημερινά με τους ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που υπέστη κακοποίηση. Με την ευχή πολύ σύντομα αυτή η ξενώνες να μην έχουν λόγο ύπαρξης», είπε.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, είπε πως η βία δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά, σε κανέναν τομέα, σε κανένα επίπεδο. «Σήμερα να κάνουμε αυτό το όμορφο λουλουδένιο πάρκο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είμαστε άνθρωποι και λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι», σχολίασε.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου η βία σε κάθε έκφανση μας έχει κατακλύσει και να ειδικά η έμφυλη βία. «Είμαστε ακόμα στον Νοέμβριο και μετράμε ήδη αρκετές γυναικοκτονίες. Οι γυναίκες δεν είναι μόνες και δεν είναι οι μόνες. Εμείς ως πολιτεία είμαστε δίπλα τους». Παράλληλα, ενημέρωσε και για τη σημερινή εκδήλωση στο θέατρο Άνεττον όπου και θα ενημερώσουν για τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών του δήμου Θεσσαλονίκης.