Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η συμβολή των παρισινών αρχιτεκτόνων στην ανοικοδόμηση

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη για την αρχιτεκτονική ιστορία της πόλης από τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλειο Κολώνα.

Η πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη, πέραν του ότι ήταν καταστροφική, αποτέλεσε το έναυσμα για μια πολυετή και κομβική ανοικοδόμηση της πόλης, που ουσιαστικά οδήγησε στη σημερινή αστικη διαμόρφωσή της.

Σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης έπαιξαν οι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικών Σχολών του Παρισιού, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στην πόλη ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσω των σπουδών τους και του υλοποιημένου έργου τους μετέφεραν τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα στην αρχιτεκτονική της πόλης και εν τέλει πρωταγωνίστησαν στην ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917.

Η ενδιαφέρουσα αυτή εξέλιξη της μορφής που πήρε η Θεσσαλονίκη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, θα αναλυθεί από τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Βασίλειο Κολώνα σε διάλεξη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 19.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης , με τίτλο «Θεσσαλονίκη (1920-1940), Η συμμετοχή Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών, διπλωματούχων παρισινών σχολών στην ανοικοδόμηση της πόλης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια παρουσίαση που βασίζεται σε πρωτογενή και αδημοσίευτη έρευνα του κ. Κολώνα.

Είσοδος ελεύθερη/Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά

Βιογραφικό σημείωμα Βασίλη Κολώνα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και αποφοίτησε από το Tμήμα Aρχιτεκτόνων του AΠΘ.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στους τομείς της Συντήρησης Mνημείων, της Iστορίας της Tέχνης και της Mουσειολογίας, ενώ παράλληλα εργάσθηκε ως ερευνητής στη Γαλλική Ακαδημία Αρχιτεκτονικής. Aπό το 2003 είναι καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Tμήμα Aρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

‘Εχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Eλλάδα και το Eξωτερικό, ενώ μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα βιβλία και περιοδικά. Eχει ασχοληθεί με την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη εκθέσεων και είναι βασικός συντελεστής ελληνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη μελέτη και την έρευνα της αρχιτεκτονικής του 19ου και 20ού αιώνα στην Eλλάδα,, τις χώρες της ανατολικής Mεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Tο 1999, για το έργο του πάνω στους Iταλούς αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης του 19ου αιώνα του απονεμήθηκε ο τίτλος του Iππότη του Tάγματος της Aξίας  της Iταλικής Δημοκρατίας.