Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα φαρμακεία στο SYFA THESS Conference 2024

Τι μπορεί να αλλάξει στη λειτουργία των φαρμακείων - Στους 1046 οι μέτοχοι του ΣΥ.ΦΑ. –  Νέες προσεγγίσεις από τα κανναβινοειδή σε χρόνιες παθήσεις

Αμέτρητες δυνατότητες στη λειτουργία και την ανάπτυξη των φαρμακείων μπορεί να προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), αλλά με κανέναν τρόπο δεν θα αντικαταστήσει τον μοναδικό και πρωτεύοντα ρόλο του φαρμακοποιού στη νέα εποχή. Τα οφέλη ωστόσο από την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση της ΤΝ στα φαρμακεία εδράζονται κυρίως στην απλοποίηση πολλών κυρίων γραφειοκρατικών διαδικασιών, καλύτερης οργάνωσης, αλλά ακόμα και στην ομογενοποίηση δεδομένων, ενισχύοντας ακόμη το ρόλο του φαρμακείου ως πρώτο πυλώνα, λόγω άμεσης εγγύτητας με τους πολίτες, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σε αυτό συνέκλιναν οι απόψεις των ειδικών που συμμετείχαν στο SYFA THESS Conference 2024 του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.) και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Εφαρμογές AI στα φαρμακεία», κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών που πραγματοποιούνται στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.

 

Image

 

Στα βασικά ερωτήματα που μπαίνουν στη δημόσια συζήτηση για τη χρήση της ΤΝ  σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Logiscoop Pansyfa AEE, μέλος Δ.Σ. Logiscoop Pansyfa AEEc, Κωνσταντίνος Δούνας. Όπως είπε υπάρχουν ζητήματα που μας απασχολούν όλους αναφορικά με την ανάπτυξη της ΤΝ κι έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την απώλεια θέσεων εργασίας, τις διακρίσεις και τις ανισότητες, αλλά και τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Ο κ. Δούνας επισήμανε πως με βάση τα στοιχεία της GlobalData προβλέπεται πως η συνολική δαπάνη για την ΤΝ από τον φαρμακευτικό τομέα θα κλιμακωθεί, ξεπερνώντας τα 3 δις. δολάρια έως το τέλος του 2025. Επίσης επικαλούμενος στοιχεία της εταιρίας συμβούλων BCG υπογράμμισε τη δυνατότητα μείωσης τους κόστους και του χρόνου από 25% έως 50% για να έρθουν υποψήφια φάρμακα στο σημείο της ανθρώπινης δοκιμής. Καταλήγοντας ο κ. Δούνας τόνισε πως με την γνώση και την επισταμένη ενασχόληση όλων μας μπορούμε να μετατρέψουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial intelligence - AI) σε… Νοήμονα Βοηθό (Intelligence Assistant - IA).

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Δρ. Δημήτρης Γερογιάννης, Ph.D., ιδρυτής & Tech Lead AI band Me, μέλος Δ.Σ. του Ομίλου Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Δρ. Ανέστης Φαχαντίδης, συνιδρυτής, CEO, Medoid AI, ΑΠΘ spin-off, μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (Ε.Ε.Τ.Ν.) και ο Απόστολος Καραμπίνης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος KARABINIS MEDICAL. Το συντονισμό της θεματικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα φαρμακεία είχαν ο Αργύρης Αργυρόπουλος, αναπληρωτής προϊστάμενος Ε.Σ. ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και ο Παναγιώτης Ναούμ, γραμματέας Δ.Σ. ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΦΑ

Image

Τις εργασίες του SYFA THESS Conference 2024 με θέμα «Φαρμακείο 2024: Νέα Εποχή, νέες προκλήσεις» άνοιξε ο Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, Σπύρος Νικολαΐδης, τονίζοντας την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου και τα βήματα ανάπτυξης που κάνει ο ΣΥ.ΦΑ. χάρη στην εμπιστοσύνη των μετόχων φαρμακοποιών που συμμετέχουν σε αυτόν, καθιστώντας τον ως μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως ο ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης επεκτείνεται συνολικά σε 13 νομούς και συμμετέχουν πλέον συνολικά 1046 μέτοχοι – φαρμακοποιοί που δείχνουν αφενός την εμπιστοσύνη τους αφετέρου τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. 

Τα κανναβιδοειδή

Image

Τους νέους ορίζοντες που προσφέρουν τα κανναβινοειδή Tikun THC και Tikun CBD στη θεραπευτική προσέγγιση χρόνιων παθήσεων ανέπτυξε στην ομώνυμη θεματική τού SYFA THESS Conference 2024 ο Λευτέρης Αζάς, παθολόγος-διαβητολόγος, αν. διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ. Όπως είπε ο κ. Αζάς, ανοίγει πλέον πιο οργανωμένα, σύγχρονα και βέβαια ελπιδοφόρα μια νέα σελίδα με την συνταγογράφηση των κανναβινοειδών, αλλά και την παραγωγή τους σε υπερσύγχρονη μονάδα από την Tikun στην Κόρινθο για την ανακούφιση σειράς ασθενειών. Σύμφωνα με τον ίδιο μπορούν έτσι να αντιμετωπιστούν παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος, με τον πόνο από χρόνια μυοσκελετικά ζητήματα, αλλά και τον κακό ή και περιορισμένο ύπνο. Συντονιστές της θεματικής ήταν η Αλεξάνδρα (Σάντρα) Μαρτσικάλη, μέλος Δ.Σ. ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης και ο Σιδέρης Γρηγοριάδης, ταμίας Δ.Σ. ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση του SYFA THESS Conference 2024 -ολοκληρώνεται αύριο με έξι ειδικές θεματικές- γίνεται από την Noufio Communication Services και με την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του ΕΒΕΘ.