Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αυτή είναι η πρόταση που πήρε το τρίτο βραβείο για την Αριστοτέλους

Τι προβλέπει η πρόταση που απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους - Δείτε φωτογραφίες.

Ο ιστορικός χαρακτήρας της πλατείας Αριστοτέλους, με έμφαση στην επιλογή του νέου δαπέδου τύπου terrazzo, περιλαμβάνεται στις στοχεύσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης που απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της ανάπλασης του ιστορικού άξονα.

Μιλώντας στη Voria.gr η υπεύθυνη της αρχιτεκτονικής μελέτης, Έφη Καρυώτη, σημειώνει ότι «το ζήτημα το δαπέδου το λύσαμε με μεγάλη προσοχή και επιλέξαμε το μωσαϊκό - terrazzo εξωτερικού χώρου, το οποίο είναι ένα υλικό που ανακαλεί μνήμες από δάπεδα σε εσωτερικά των ιστορικών κτηρίων της Αριστοτέλους. Στο συγκεκριμένο δάπεδο διαμορφώνονται καμπυλόμορφα pattern τα οποία δημιουργούν την οπτική ψευδαίσθηση του κυματισμού στον περιπατητή».

Στην πρόταση δίνεται εμφάση, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, στο μνημειό των προσφύγων (κεντρική φωτογραφία) αλλά και στη βορεινή πλευρά της πλατείας που είναι θαμμένο το αρχαίο τείχος.

Ο δημόσιος χώρος της Αριστοτέλους ή αλλιώς η «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών», επισημαίνεται στην παρουσίαση της προτάσης, «αποτελεί ένα χώρο καθημερινής συνάντησης αλλά και το πιο προνομιακό κενό του ιστορικού κέντρου όπου αποτυπώνονται οι σημαντικές στιγμές της πόλης ֹ γιορτές, επέτειοι, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κυριακάτικοι περίπατοι, ερωτικά ραντεβού, φοιτητικές παρέες, μουσικοί του δρόμου, το πολύχρωμο αστικό τσίρκο. Ένας περίπατος στον άξονα της Αριστοτέλους αποτελεί ταυτόχρονα μια τομή και μια «συντομογραφία» της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της πόλης, η πιο σύντομη διαδρομή για να αισθανθείς τον παλμό της».

Στην αρχιτεκτονική πρόταση, σύμφωνα με την κ. Καρυώτη, έγινε «προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο αρχιτεκτονικό πλαίσιο, το οποίο θα ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης και να αποτελέσει ένα κέντρο καλωσορίσματος για τους επισκέπτες της πόλης». Παράλληλα, όπως τονίζει, «προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πόλους ενδιαφέροντος που ήδη υπάρχουν, όπως το Ολύμπιον (Φεστιβάλ), εφορμώντας από τη ζωντανή πολιτιστική παρουσία σε συνδυασμό το ζητούμενο του δήμου Θεσσαλονίκης, ότι πρέπει να ενταχθούν στην πρόταση συστήματα έξυπνης πόλης».

Νερό στην πλατεία Αριστοτέλους

«Η αντανάκλαση του μετώπου των κτηρίων πάνω στο νερό είναι μία πολύ δυνατή εικόνα και δίνει αφορμή για μία επιπλέον ανάγνωση του αστικού χώρου», υπογραμμίζεται στην παρουσίαση της πρότασης που περιλαμβάνει την προσθήκη υδάτινων στοιχείων στην πλατεία. «Η ενατένιση προς το υγρό στοιχείο προσφέρεται για ενδοσκόπηση και στοχασμό (reflecting), για την τροφοδότηση της ιστορικής μνήμης. Μέσω μιας υδάτινης επιφάνειας που τη διασχίζει κανείς αξονικά ως σύμβολο του «περάσματος» στην άλλη όχθη, διαμορφώνεται στην πλατεία επί της Εγνατίας το Mνημείο Προσφύγων. Η επιλογή αυτή αποδίδει αναγνώριση στη συμβολή του προσφυγικού στοιχείου που αδιάλειπτα, σε ολόκληρη την ιστορία της πόλης, έχει συμβάλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα της.  Στην πλατεία Αριστοτέλους διαμορφώνεται μία μικρότερη υδάτινη επιφάνεια κοντά στην σημειακή ανασκαφή-ανάδειξη του τείχους ώστε να υπενθυμίζεται η θέση του αρχαίου αιγιαλού. Το νερό και παρουσιάζεται σε εμβόλιμα επεισόδια στον άξονα δημιουργώντας εξάρσεις φωτός συνομιλώντας και με εγκαταστάσεις - γλυπτά που εμπνέονται από το υγρό στοιχείο», τονίζεται σχετικά.



Επιλογή φυτεύσεων

Η επιλογή των φυτεύσεων έγινε σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση από είδη που συναντώνται σε παραθαλάσσιες περιοχές «εισβολή της θάλασσας» καθώς και σε κάποια είδη δέντρων και θάμνων  που απαντώνται σε λίγο μεγαλύτερα υψόμετρα (υπώρειες Χορτιάτη). Η σημερινή αυστηρή παράταξη από αειθαλείς μανόλιες προτείνεται να μετασχηματιστεί σε πιο φυσικούς σχηματισμούς – συστάδες και να εμπλουτιστεί σε ποικιλία και με άλλα είδη (αριά, μελικουκιά, καραγάτσι, ζέλκοβα). Η χωροθέτηση των δέντρων γίνεται κατά τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέα προς την θάλασσα και τον Χορτιάτη και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα. Ο ενδεικτικός αριθμός του συνόλου των δέντρων στη λύση είναι περίπου 105 (η σημερινή υφιστάμενη φύτευση μετράει 78 δέντρα). Οι χρωματικοί τόνοι των λουλουδιών, το ροζ (λουλούδια μανόλιας soulangiana, χρυσόξυλο, αλμυρίκι), το μωβ (λυγαριά), το λευκό (μυρτιά, τριαντάφυλλα, μανόλια grandiflora) συνομιλούν με τα χρώματα των κλασσικών προσόψεων.

Η επιλογή του φωτισμού

Η πρόταση για τον φωτισμό των όψεων εστιάζει στην ανάδειξη των κιόνων και των αψιδωτών περασμάτων στο ισόγειο επίπεδο, και των αψιδωτών εσωτερικών εξωστών στους άνω ορόφους. Τα φωτιστικά του συνόλου των κτηρίων θα είναι διαχειρίσιμα ως προς την έντασή τους, ώστε να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικά για τις όψεις των κτηρίων της πλατείας Αριστοτέλους προβλέφθηκε σενάριο λειτουργίας με αφορμή την ηλιακή δύση ακολουθώντας την χρωματική παλέτα της σκέδασης του ηλιακού φωτός, καθώς και σενάριο εορταστικού φωτισμού. Τα φωτιστικά ιστού που επιλέχθηκαν για την πλατεία Αριστοτέλους, έχουν τη δυνατότητα σεναρίων με δημιουργία φωτεινών πάττερν στο δάπεδο (εορταστικός φωτισμός).


 Δείτε συνολικά την πρόταση που απέσπασε το 3ο βραβείο πατώντας ΕΔΩ