Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Τι προβλέπει η πρόταση που απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της ανάπλασης της πλατείας Αριστοτέλους - Δείτε φωτογραφίες.

Ο ιστορικός χαρακτήρας της πλατείας Αριστοτέλους, με έμφαση στην επιλογή του νέου δαπέδου τύπου terrazzo, περιλαμβάνεται στις στοχεύσεις της αρχιτεκτονικής πρότασης που απέσπασε το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της ανάπλασης του ιστορικού άξονα.

Μιλώντας στη Voria.gr η υπεύθυνη της αρχιτεκτονικής μελέτης, Έφη Καρυώτη, σημειώνει ότι «το ζήτημα το δαπέδου το λύσαμε με μεγάλη προσοχή και επιλέξαμε το μωσαϊκό - terrazzo εξωτερικού χώρου, το οποίο είναι ένα υλικό που ανακαλεί μνήμες από δάπεδα σε εσωτερικά των ιστορικών κτηρίων της Αριστοτέλους. Στο συγκεκριμένο δάπεδο διαμορφώνονται καμπυλόμορφα pattern τα οποία δημιουργούν την οπτική ψευδαίσθηση του κυματισμού στον περιπατητή».

Στην πρόταση δίνεται εμφάση, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, στο μνημειό των προσφύγων (κεντρική φωτογραφία) αλλά και στη βορεινή πλευρά της πλατείας που είναι θαμμένο το αρχαίο τείχος.

Ο δημόσιος χώρος της Αριστοτέλους ή αλλιώς η «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών», επισημαίνεται στην παρουσίαση της προτάσης, «αποτελεί ένα χώρο καθημερινής συνάντησης αλλά και το πιο προνομιακό κενό του ιστορικού κέντρου όπου αποτυπώνονται οι σημαντικές στιγμές της πόλης ֹ γιορτές, επέτειοι, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κυριακάτικοι περίπατοι, ερωτικά ραντεβού, φοιτητικές παρέες, μουσικοί του δρόμου, το πολύχρωμο αστικό τσίρκο. Ένας περίπατος στον άξονα της Αριστοτέλους αποτελεί ταυτόχρονα μια τομή και μια «συντομογραφία» της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της πόλης, η πιο σύντομη διαδρομή για να αισθανθείς τον παλμό της».