Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι βροχές του Ιουνίου και οι πλημμυρισμένοι ορυζώνες θα αυξήσουν τα κουνούπια

Σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών - Ποια περιοχή είναι η πρωταθλήτρια στα κουνούπια

Αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών αναμένονται να φέρουν οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου παρότι εδώ και περίπου τρεις μήνες το πρόγραμμα καταπολέμησής τους εκτελείται κανονικά.

Αν και ο φετινός Μάρτιος, όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της «Οικοανάπτυξης» και Δρ Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος, ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 30 ετών καθώς «είχαμε μείον 3,5 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο» και τα βροχομετρικά του τριμήνου, δηλαδή Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, ήταν σε κανονικά επίπεδα, εντούτοις ο φετινός βροχερός Ιούνιος αναμένεται να φέρει αύξηση στον πληθυσμό των κουνουπιών που θα μας επισκεφτούν. Πέρσι πάντως, όπως είπε, η όχληση ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

«Ο Ιούνιος μία είναι ξηρός και μια είναι βροχερός όπως φέτος που έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις. Όσον αφορά την επίπτωση της βροχής σε επίπεδο κουνουπιών, θα μας δημιουργήσει προβλήματα, ήδη μας τα δημιουργεί. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι έως τώρα δεν είχαμε πληθυσμούς κουνουπιών κι αυτό οφείλεται στο ότι από τον Μάρτιο έως τώρα πραγματοποιούμε το πρόγραμμα καταπολέμησης. Για παράδειγμα τον Μάιο, παρότι είχαμε υψηλές θερμοκρασίες κάποιες ημέρες, δεν είχαμε κουνούπια εξαιτίας του προγράμματος καταπολέμησης» τόνισε.

Οι βροχοπτώσεις είναι ο νούμερο ένα παράγοντας της αύξησης των κουνουπιών, επισήμανε ο κ. Μουρελάτος, διευκρινίζοντας ότι «η διάρκεια των βροχοπτώσεων» και ο όγκος νερού διαμορφώνουν τη μεγάλη ή μικρότερη αύξηση των πληθυσμών τους.

«Όσο πιο βίαιες όμως είναι οι καταιγίδες τόσο μικρότερη είναι η επίπτωση σε επίπεδο παραγωγής κουνουπιών» είπε χαρακτηριστικά.

Ήδη βρισκόμαστε στην περίοδο που οι πληθυσμοί των κουνουπιών αυξάνονται μέσα από τους ορυζώνες, όπως τόνισε ο κ. Μουρελάτος, και το peak των κουνουπιών αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.

Η «Οικοανάπτυξη» που εκτελεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των ενοχλητικών κουνουπιών και στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και 12 χρόνια έχει ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής χρήσιμων στοιχείων των πληθυσμών τους με 60 παγίδες και άλλες δέκα εντός των ορυζώνων.

Πρωταθλήτρια στα κουνούπια σύμφωνα με τα πολυετή στοιχεία της εταιρείας είναι η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης μαζί με ένα μέρος του νομού Ημαθίας και ένα μέρος της Πιερίας, και επίσης η πεδιάδα Σερρών.

«Είναι λοιπόν οι δύο πεδιάδες όπου έχουμε υδροχαρείς καλλιέργειες, κυρίως ορυζώνες, και όταν κατακλύζονται με νερό αυτές οι πεδιάδες, που γίνεται τώρα τον Ιούνιο, τότε αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Έχουμε πρόβλημα με τα κουνούπια» τόνισε.

Η επερχόμενη επέλαση των κουνουπιών όμως φέρνει και ανησυχίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου ο οποίος μεταφέρεται με το απλό οικιακό κουνούπι που φέρει το όνομα culex.

Στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, όπου κάθε χρόνο γίνονται τα τεστ για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως είπε η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Γεωργία Γκιούλα, «είναι ακόμα νωρίς για τον ιό» ενώ «από τα μέσα Ιουλίου και μετά θα αρχίσει η εξέταση δειγμάτων».

Τέλος να σημειωθεί ότι η «Οικονανάπτυξη» έχει δημιουργήσει μια τηλεφωνική γραμμή -8001124424- όπου οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, να δηλώνουν το πρόβλημά τους, αν δηλαδή παρατηρούν και σε ποια σημεία αυξημένους πληθυσμούς κουνουπιών, και στη συνέχεια στελέχη της εταιρείας, εντελώς δωρεάν, όπως είπε ο κ. Μουρελάτος, εντός λίγων ωρών επισκέπτονται το σημείο προκειμένου να γίνει καταγραφή και να επέμβουν προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.