Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ιερέας που δήλωνε ότι θα γίνει μητροπολίτης εξαπατούσε πολίτες - Πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ η λεία

Στο κόλπο κι ένας ιερέας που έχει καθαιρεθεί - Πώς έστησαν την πλεκτάνη τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας -μεταξύ και δύο ιερείς, ένας εν ενεργεία και ένας που έχει καθαιρεθεί- ενέχονται σε εξαπατήσεις πολιτών. Σύμφωνα με τους παθόντες, οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνάει το 1.340.000 ευρώ, δηλώνοντας ψευδώς ότι ο 68χρονος ιερέας θα γίνει... μητροπολίτης και ζητώντας την οικονομική στήριξή του.

Την έρευνα πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος τεσσάρων αντρών ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου, που είναι ιερέας, και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

  • Πολυτελές όχημα,
  • 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
  • Εκτυπωτής,
  • 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),
  • Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
  • Χειρόγραφες σημειώσεις,
  • Διάφορες επιστολές και
  • 2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.